Sparetips til el og varme: Sådan reducerer du dit energiforbrug

Vi vil spare på energien

Sparetips til el og varme: Sådan reducerer du dit energiforbrug

Energipriserne er på himmelflugt. Prisen på naturgas er steget med 2200 % fra august 2020 til august 2022. I samme periode er elprisen steget med 1228 %, ligesom det også er blevet dyrt at opvarme sit hjem med træpiller og fyringsolie. 

Mange danskere overvejer derfor, hvordan de kan spare på deres el- og varmeforbrug. Men hvilke sparetips er guld værd, og hvilke skal du styre udenom?

Til at svare på de spørgsmål har vi allieret os med Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig i NRGi. 

Læs hans bedste tips til, hvordan du kan reducere på dit varme- og elforbrug nedenfor.

Tips: Sådan sparer du på varmen

Kortere og koldere bade

Der er mange penge at spare ved at tage kortere og koldere bade. SparEnergi har beregnet, at hvis en familie på 4 personer alle korter deres varme bad ned med 2 minutter om dagen, kan man spare omkring 5.000 kr. om året.

Derudover anbefaler Bo Halm Andersen, at du tjekker temperaturen i din varmtvandsbeholder. Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55°. 

Læs mere på SparEnergi

Sænk temperaturen generelt derhjemme

Som tommelfingerregel sparer du 5 procent på varmeregningen, hvis du sænker rumtemperaturen med 1 grad.

Sænk temperaturen om natten

Nattesænkning er en god idé, uanset om du har radiatorer eller gulvvarme.

Har du radiatorer, kan du med fordel overveje at installere intelligente termostater, der kan indstilles til automatisk nattesænkning eller temperatursænkning i dagtimerne, når du ikke er hjemme. Alt efter, hvor intelligente termostaterne skal være, kan de fås fra en pris på ca. 300 kr. pr. stk.

Har du gulvvarme, oplever du effekten langsommere end ved radiatorer, da gulvvarmen opvarmer en større gulvflade, hvilket tager længere tid af afkøle. Du vil dog fortsat opleve en varmebesparelse, hvis du har perioder med temperatursænkning, og ved at sænke temperaturen tidligere, end man ville med radiatorer, så vil den kunne mærkes på det ønskede tidspunkt, f.eks. om natten. Spørg evt. din VVS’er, hvad der kan lade sig gøre på dit varmeanlæg.

Husk, at du ikke må slukke helt for varmen

Temperatursænkning er en god idé, men du må ikke slukke helt for varmen – heller ikke i enkelte værelser, som du ønsker at lukke af, da du risikerer at få skimmelsvamp. Du kan dog ifølge Bo Halm Andersen godt sænke temperaturen, men hvis du vil undgå et fugtigt indeklima og risiko for skimmel, er det bedst at lufte ud, gerne et par gange om dagen, og som tommelfingerregel holde temperaturen på minimum 18 grader i boligen.

Tips: Sådan sparer du på dit elforbrug 

Vær opmærksom på de store strømslugere

Tørretumbler

  • Brug tørretumbleren mindre, og tør i stedet tøjet udenfor, når du har mulighed for det.
  • Hvis du bruger tørretumbleren, så undgå at overfylde den, og husk at rense fnugfiltret, så tørretiden bliver mere effektiv.

Se flere gode råd til, hvordan du har spare energi, når dit tøj skal tørres på SparEnergi

 

Vaskemaskine

  • Fyld vaskemaskinen op. Typisk står der på vaskemaskinen, hvor mange kilo den kan vaske. Brug evt. en badevægt til at veje din vasketøjskurv, så du ved, hvor mange kilo du fylder i maskinen.
  • Drop forvasken, medmindre tøjet er meget beskidt.
  • Vælg vaskeprogrammer med lavt energiforbrug – du kan tjekke i manualen, hvilke det er. Typisk vil korte programmer og programmer med lav temperatur bruge mindre energi.
  • Vask ved lavere temperaturer. Almindeligt tøj kan sagtens vaskes rent ved 20-30°. Og kogevask ved 90° er stort set unødvendigt. Vask i stedet kogevaske på 60°.
  • Overvej også, om dit tøj rent faktisk trænger til at blive vasket, før du smider det i vasketøjskurven. Nogle gange kan en luftning, forlænge brugstiden med et par dage.

Opvaskemaskine

  • Fyld opvaskemaskinen helt op hver gang.
  • Vask ved lavere temperaturer. En opvask ved 50-55° bruger 10-20% mindre strøm end vask ved 65°.

Se flere energibesparende vaskeråd på SparEnergi

 

Ovn

  • Udnyt ovnens forvarme – langt de fleste retter kan sættes ind i en kold ovn.
  • Sluk ovnen 5-10 minutter før, maden er færdig, og udnyt dermed eftervarmen.
  • Planlæg din madlavning, så du f.eks. tilbereder flere retter i ovnen samtidig.
  • Brug mikroovnen og brødristeren i stedet, så sparer du op til 70 % energi.

 

Komfur:

  • Sæt låg på dine gryder, så du holder på varmen.
  • Kog kun i den mængde vand, du skal bruge til f.eks. æg eller pasta.

Find flere tips til, hvordan du sparer strøm i køkkenet på NRGi.dk

Tjek dit køleskab og din fryser

Tjek, om temperaturen i dit køleskab og din fryser står korrekt. Et køleskab bør stå på 5°, mens en fryser bør stå på - 18°. For hver grad temperaturen sænkes under det, stiger elforbruget med 5%.

Tjek, om dine køle- og fryseskabe lukker tæt. Står de og lukker en lille smule varme ind, vil de konstant køle ned og dermed bruge mere strøm, ligesom fryseren især vil rime til. Du kan tjekke, om dit køleskab eller din fryser slutter tæt ved at sætte en papirstrimmel i døren. Bliver det hængende, slutter døren ordentligt til.

Sørg for, at der er luft omkring din fryser og dit køleskab. Køle- og fryseskabe afgiver varme, når de producerer kulde, og derfor skal den varme luft kunne komme væk.

Vær opmærksom på, om din fryser ofte rimer til, da det er et tegn på, at der er noget galt. Er der mere end 2 mm rim i en fryser, bruger den op til 20 % mere energi.

Endeligt opfordrer Bo Halm Andersen til, at man overvejer sine fryserbehov:

- Har du en større fryser stående i kælderen, som du sjældent bruger, så kan du overveje, om den er nødvendig. Hvis en stor kummefryser kun er halvt fyldt op, kan det ofte betale sig at anskaffe en mindre fryser, der bruger mindre strøm, fortæller energikonsulenten.

Overvej at udskifte ældre hårde hvidevarer

Gamle hårde hvidevarer bruger mere strøm. Har du derfor hårde hvidevarer af ældre dato, kan det i nogle tilfælde betale sig at udskifte dem med en nyere og mere energivenlig udgave.

Bliv klogere på, hvilke energimærker du skal kigge efter, når du køber nyt

Husk også standbystrøm, lys og underholdning

Sluk for standbyforbruget

10-15 % af ens elforbrug går typisk til standbyfunktioner. Det er penge, man kan spare ved at slukke på kontakten.

Bliv klogere på, hvordan du kan reducere dit standbyforbrug

 

Belysning: Skift til LED

Ca. 10 % af ens elforbrug går til belysning. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer, ligesom de holder meget længere. Der er således penge at spare ved at skifte til LED allerede i dag. Hvis du udskifter 5 halogenpærer på 35 W med LED-pærer på 7 W, sparer du ca. 850 kr. om året. Kilde: SparEnergi

Se flere sparetips til belysning på NRGi.dk

 

Underholdning

I gennemsnit går 39% af en husstands elforbrug til underholdning så som tv, computer og playstation. Derfor er der mange penge at spare, hvis du er opmærksom på dit elforbrug til underholdning.

  • Sluk for spilkonsoller, når du ikke bruger dem
  • Vælg et energivenligt tv
  • Stream på tv’et, ikke gennem computeren
  • Brug en bærbar computer frem for en stationær og brug computerens energisparefunktioner
  • Køb en elspareskinne og kobl f.eks. din skærm og din printer sammen med din computer. Så slukker alle apparaterne automatisk, når du slukker computeren. Det samme kan du gøre med dit tv og dine øvrige devises hertil.
Se flere sparetips til underholdning på NRGi.dk

Det ”glemte” strømforbrug i huset

Cirkulationspumper, der pumper det varme vand rundt i radiator- eller gulvvarmesystemet, bruger også strøm. Er din cirkulationspumpe 10 år eller ældre, kan det være fornuftigt at udskifte den med en mere energivenlig version. En ny cirkulationspumpe koster typisk 5-6.000 kr.

Har du en el-vandvarmer, bruger du også strøm til at varme dit brugsvand op. Kortere og koldere bade og en varmtvandsbeholder, der er sat til 55°, er i dette tilfælde opskriften på en lavere elregning.

Tjek din elpris og følg dit forbrug

Du kan tjekke på din elregning eller dit elselskabs hjemmeside, hvilken elpris du betaler.

Har du variabel pris, kan du spare penge ved at planlægge dit elforbrug til de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Der findes en lang række apps, hvor du kan se den aktuelle spotpris på el, f.eks. Min strøm og Elpriser. Husk, at spotprisen er uden transport, moms, afgifter og evt. abonnement til dit elselskab.

Du kan også vælge et kvartalsprodukt, hvor elprisen er låst i tre måneder ad gangen, eller en fast pris, der typisk er låst i seks eller 12 måneder ad gangen. Bo Halm Andersen opfordrer til, at du kontakter dit elselskab for at høre om mulighederne for at få den bedste elpris til dig.

Derudover kan du følge dit elforbrug. Med en elmåler eller et SparOmeter kan du måle, hvor meget strøm de enkelte apparater bruger. Ofte kan du låne et SparOmeter gratis på biblioteket eller hos dit elselskab.

Du kan også følge dit elforbrug med appen Watts. Her kan du hente dit faktiske elforbrug og se, hvor meget strøm du har brugt ned på timebasis. Samtidig beregner appen dit forventede forbrug, så du kan følge med i, om du er over eller under budget.