Vi vil spare på Energien

Tjek, om du bør energiforbedre din bolig

Se energiekspertens tjekliste, og bliv klogere på, om det kan betale sig for dig at efterisolere, udskifte vinduer eller investere i andre energiforbedringer i dit hus.

Energiekspert Jakob Bøving Larsen er fagansvarlig for energimærker og tilstandsrapporter hos EBAS, der er Danmarks største udbyder af tilstandsrapporter og energimærker til private. Han kommer her med en række tips til, hvordan du selv kan tjekke, om du bør energiforbedre din bolig. 

Tjek din loftsisolering

Ligger der kun 100-150 mm isolering over dine lofter, er det en god ide at efterisolere. Afhængig af husets størrelse koster det typisk 15-18.000 kr. at efterisolere lofter, og den investering vil ofte kunne tjene sig selv ind indenfor ca. tre år. 
Vær opmærksom på, at skrålofter er dyrere at efterisolere.

Tjek dine vinduer

Tjek, om dine vinduer slutter tæt: Åben et vindue. Sæt et stykke papir i klemme i vinduet. Luk vinduet igen, og forsøg derefter at trække papiret ud. Kan du let trække papiret fri, er vinduet utæt. 

Tjek også, om vinduesfugerne udenfor er tætte. Er der behov for nye tætningslister, er det en relativ simpel opgave for en kyndig håndværker.

Tjek din varmekilde

Tjek dit fyr. Står det i et koldt rum som en kælder, et udhus eller fyrrum, er det ofte en god ide at få rummet efterisoleret. Som minimum bør du få fyret klædt i en isoleringskappe, så du undgår unødigt varmespild.  

Tjek også rørene omkring din varmekilde. Mærk på dem – er rørene meget varme, er der et varmetab, og så bør du få efterisoleret dem. Du kan købe rørisolering og isoleringskapper i et byggemarked. 

Få tjek på din indetemperatur

Du kan optimere dit energiforbrug ved at montere tids- og fjernstyrede termostatventiler på dine radiatorer, der kan sænke temperaturen, når du ikke er i rummet, og sætte varme på, når der er et behov for det. Disse termostatventiler kan ofte fås i en udgave, der kan styres fra din mobil. Eksempelvis kan du indstille dem til, at der skal være 19 grader om natten og 21 grader i dagtimerne.

Du kan også få mere avancerede styringssystemer der via en udetemperatursmåler og sensorer i de enkelte rum kan regulere temperaturen løbende. 

Husk, at du skal skrue ned for varmen om natten, ikke slukke for varmen. 

Tjek alderen på dit hus

Står dit hus i original stand, vil der afhængig af husets alder være forskellige muligheder for energiforbedringer: 

Er dit hus fra 1960’erne eller ældre, vil der ofte være et stort potentiale for energibesparelser. Her vil det være relevant at udskifte vinduer, efterisolere lofter og muligvis også gulvene. Derudover kan der være en uisoleret hulmur, som det kan være relevant at efterisolere. Samtidig er det relevant at kigge på husets varmeinstallation og overveje at konvertere til fjernvarme eller varmepumpe.

Er dit hus en 70’er-model, vil der stadig være et potentiale for energiforbedringer – særligt ved lofter, vinduer og yderdøre. Derudover kan det være relevant at kigge på husets varmeinstallation. 

Er dit hus fra 80’erne eller 90’erne, begynder det at knibe med forbedringspotentialet, men der vil sandsynligvis stadig kunne foretages forbedringer ved lofter, vinduer, døre og varmeinstallationen. 

En god huskeregel ved energioptimering af en ejendom er, at du starter udefra og først optimerer på ejendommens evne til at holde på varmen – for eksempel via efterisolering eller udskiftning af vinduer – inden du konverterer til en ny varmekilde.

Få flere input til, hvilke energiforbedringer du kan foretage i artiklen Guide til energiforbedringer: Bedre for din bolig – og for klimaet

Energispecialist

Jakob Bøving Larsen, Fagansvarlig for energimærker og tilstandsrapporter, EBAS

Læs også

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Halvårsregnskab 2024: Godt første halvår

Sparekassen har haft et godt første halvår af 2024. Halvårsregnskabet byder både på et godt resultat og understreger en fortsat stærk vækst. I første halvår har Sparekassen fået mere end 3.000 flere kunder.

Sparekassen lokal

Repræsentantskabsvalg 2024

Få indflydelse - bliv kandidat til repræsentantskabet

Sparekassen Kronjylland er en garantsparekasse og dermed en selvejende institution. Det giver os en særlig mulighed for at prioritere nærheden til vores kunder, og derfor er det naturligt, at det er repræsentanter blandt vores mest loyale kunder, der udgør vores øverste myndighed, repræsentantskabet.

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Sparekassen Kronjylland har købt ca. 170 hektar landbrugsjord, som fremover skal gøre en forskel for både klima og natur. Med tiden bliver der også mulighed for gode naturoplevelser.

Kom i Djurs Sommerland til rabatpris!

Kundedag

Ses vi til kundedag i Djurs Sommerland?

Nu er det snart tid til en tur i ruuuuuuutsjebanen, og vi glæder os til at møde dig og din familie! Lørdag 21. september inviterer Sparekassen Kronjylland til kundedag i Djurs Sommerland til rabatpris. Sparekassens kunder har parken helt for sig selv.