Når fællesøkonomien skal skilles ad

På vej

Skal vi hjælpe dig med at få overblik over din fremtidige økonomi?

Juridisk kan det være uproblematisk at blive skilt. Dertil følger store omvæltninger i hverdagen, og du bliver tvunget til at tage stilling til økonomi, bolig og juridiske forhold på et tidspunkt i dit liv, hvor du er i en meget sårbar situation. To økonomier skal skilles ad, og det betyder, at din økonomi ændrer sig markant. Det kan være en stor lettelse hurtigt at få overblik over din nye økonomi, og hvordan den fremover skal hænge sammen. Vi kan hjælpe dig med at skabe klarhed over din fremtidige økonomi og med alt det praktiske, der vedrører økonomi, som du kan støde på undervejs.

Hvad skal der ske med den fælles bolig?

Udover at jeres økonomier skal skilles, skal det fælles hjem måske også. Det er en stor fordel at få afklaret, hvad der skal ske med den fælles bolig – både for eventuelle børn og jeres økonomi. I bør overveje, om det er realistisk, at du eller din partner bliver boende i boligen, og hvordan jeres individuelle økonomi vil se ud, hvis en af jeres eller I begge skal ud at finde en ny bolig.
Boligposten er i mange familier den tungeste udgift i det fælles budget. Den kan derfor også hurtigt få det hele til at ramle. Derfor er det en stor fordel, hvis I hurtigt kan nå til enighed om, hvilken løsning der er den bedste for jer.
Det kan være svært at se alle mulighederne. Brug os som sparringspartner og få hjælp til at vurdere dine mulighed for at dele eller overtage den fælles bolig. Vi hjælper dig med at finde og finansiere din næste bolig.

Bodeling

Hvis du skal overtage den fælles bolig, skal du sammen med din rådgiver se på belåningen i ejendommen for at afgøre, om du har råd til at stå for lånet alene. Herefter køber du din ægtefælle ud. I tilfælde af at I ikke kan blive enige, kan Skifteretten inddrages, hvorefter de afgør bodelingen.
Når boet skal deles, anbefaler vi som udgangspunkt altid, at I får hver jeres advokat. Det er særligt en god ide, hvis der er uenighed, eller I har en indviklet økonomi.
I forhold til banken er det første du og din partner bør gøre at få adskilt jeres fælles løn- og budgetkonto – herunder også eventuelle fuldmagter til hinandens konti. Det betyder, at I begge vil modtage nye betalingskort. I bør også gennemgå alle fælles budgetposter fra a-kasse til fitnessabonnementer, så de fremover er tilknyttet den rette person og konto.

Gæld og formue

Har du og din ægtefælle ikke indgået en ægtepagt eller har særeje, har I automatisk fælleseje. Bliver I skilt, skal jeres fælles formue deles lige mellem jer med mindre, der er særeje på nogle af værdierne. Det gælder alt fra det hus, I ejer, til jeres opsparing og de fælles fysiske ting, I har.
På samme måde hæfter I begge for den fælles gæld, I må have stiftet, da I købte hus eller bil, og I bevarer forpligtelsen til at betale efter en skilsmisse. Det kan betyde, at du får brug for at omlægge lån eller ændre på løbetiderne, så din økonomi bliver tilpasset din nye situation.

Husk også forsikringer og pension

Du bør få gennemgået dine forsikringer for at sikre, at dækningerne passer til din nye situation.
Pension er ikke en del af fællesejet, og din pensionsordning bliver derfor som hovedregel ikke delt, når I går fra hinanden. Men derfor er det stadig vigtigt, at du undersøger, om du har brug for at ændre dine pensionsindbetalinger eller måske oprette en helt ny opsparing.
Det er også relevant at se på, hvem der fremover skal være modtager, hvis din livsforsikring en dag skal udbetales. Ind til skilsmissen har I muligvis været begunstigede på hinandens pensioner og forsikringer. Det skyldes, at I har været hinandens nærmeste pårørende, eller fordi I havde valgt hinanden som begunstigede. Som resultat af en skilsmisse arver I ikke længere automatisk hinanden.

Fælles børn

Har du og din ægtefælle børn sammen, skal I tage stilling til, hvor børnene skal bo og hvem der skal betale hvilke udgifter til jeres fælles børn. Men der er også en række mindre forhold, som kan være en fordel at få afklaret. Vil I hver især indbetale til en fælles børneopsparing, og deles I om indbetalinger til fritidsinteresser og lommepenge? Måske der også er brug for opsparinger til større begivenheder senere i dine børn liv som konfirmation eller efterskole.
Læg et budget og få overblik
For at skabe klarhed over din fremtidige økonomi, kan du med fordel lægge et budget. Det kan give dig ro og hjælp til at skabe overblik over, hvad din nye hverdag koster. Hvad har du råd til, når du fremover er alene om udgifterne? Hvad kan lade sig gøre i forhold til bolig, ferie, børneopsparing, bil osv.?
Når du har skabt et overblik, bliver det lettere at vurdere, hvad der kan være nødvendigt at lave om for at få det liv, du ønsker dig.

Få hjælp til økonomien med udgangspunkt i din livssituation.

Læs også

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland fortsætter som hovedsponsor

I mere end seks år har vi som hovedsponsor fulgt det danske kvindelandsholds udvikling tæt – det er en rejse, vi fortsat ønsker at være en aktiv del af. Derfor forlænger vi vores sponsorat med to år.

Garant-millionen

Garant-millionen sætter fokus på bevægelse i fællesskaber

I Sparekassen Kronjylland uddeler vi endnu engang donationer fra Garant-millionen, og denne gang støtter vi fællesskaber, der har fokus på bevægelse. Så er der fart i jeres forening – og masser af grin og hygge, så er det fællesskaber som jeres, vi har i kikkerten.

Årsopgørelse

Har du betalt for lidt eller meget i skat?

...Det vil snart vise sig, når SKAT åbner op for din årsopgørelse for 2023. Men hvad bør du tjekke, når du får adgang? Se vores guide.

Her er din nye MobilePay

Digitale løsninger

Har du set, at MobilePay er blevet opdateret?

Appen har fået nyt design og ny navigation. Som noget nyt er en WeShare-funktion også flyttet ind, så du nemt kan dele udgifter i en gruppe. Opdateringen får du i selve MobilePay-appen.