Forskudsopgørelsen er tilgængelig

Nyheder

Guide: Sådan får du mest ud af dine penge til Black Friday 

Se vores bud på, hvordan du både undgår falske webshops og får mest ud af dine penge til Black Friday - og samtidig får tænkt både klima og lokale butikker med i regnestykket.

 

Hav en plan for, hvad du vil købe til Black Friday


Vil du passe på dine penge og samtidig undgå at købe varer, du ikke har brug for, er det en god idé på forhånd at have en plan for, hvad du vil købe til Black Friday. Og så naturligvis holde dig til den. På den måde undgår du impulskøb af varer, du egentlig ikke har behov for.

 

Pas på falske webshops


Flere tusinde danskere bliver hvert år snydt af fup-butikker på nettet, og faren stiger især op mod Black Friday og op til jul.

Sådan undgår du at blive snydt i webshoppen

Er webadressen rigtig - eller ligner den bare?
Når du møder gode tilbud i SMS’er, mails eller andre steder på nettet, er det godt at være opmærksom på, om den webadresse, du bliver henvist til, ser rigtig ud. Altså ikke kun, om siden ser rigtig ud, men også om adressen hedder det rigtige.

Nogle svindlere kalder nemlig deres hjemmeside det samme som originalen, men har bare skifte endelsen .dk ud. 
Er du i tvivl, så gå eventuelt ind på webshoppens hovedside i stedet for at følge et link og find samme vare ad den vej.
Tjek webshoppen på Trustpilot - og hør, hvad andre kunder siger om den

Handler du i en webshop, du ikke kender, er det en god idé at slå den op på Trustpilot, hvor du kan se andre kunders erfaringer med webshoppen. Her vil det ofte fremgå, hvis andre er blevet snydt af webshoppen.

Nogle netbutikker har også valgt at signalere deres troværdighed ved at få e-mærket. Det er altid et godt tegn, hvis du kan slå en webshop op på www.emaerket.dk/webshops

Virker webshoppen troværdig?

Når du handler på nettet, er det en god idé at tjekke den side, hvor webshoppen skriver om sig selv. Svindlerne er nemlig dygtige, når de laver falske webshops, men de er ikke altid gode til at stave og komme med en troværdig historie på ”Om os-siden”. En falsk ”Om os-side" vil typisk indeholde underlige formuleringer – for eksempel dansk, der er dårligt oversat fra andre sprog, forkert brug af store og små bogstaver og stavefejl. 

Er priserne mistænkelige?

På en dansk hjemmeside bør du altid finde priser i danske kroner. Møder du mærkeligt skæve priser - som eksempelvis 42,03 kroner - i webshoppen, kan det være et tegn på, at alt ikke er, som det skal være. En webshop, der kører med en fast rabatprocent på alle førpriser, kan dog godt risikere at give lidt skæve tal.

Husk også: Hvis prisen er alt for god til at være sand, så er den det nok også. 

Husk, at der kommer fragt oveni 

Inden du trykker ”køb”, så husk, at når du ser prisen på et online tilbud, kommer der ofte fragt oveni - og så er prisen måske ikke helt så god endda.

I et forsøg på at undgå fri fragt overvejer du måske at shoppe flere varer for at komme op på det beløb, der giver dig fri fragt. Husk dog, at hvis det er varer, du ikke har brug for eller aldrig får brugt, så er det i sidste ende billigst at betale fragten for den ene vare, du har besluttet dig for at købe. Du undgår dermed også at købe mere, end du har brug for. 

Køb i danske webshops og undgå told
Hvis du har mulighed for det, er det en god idé, at du holder dig til danske webshops. Bestiller du en vare i en udenlandsk webshop, risikerer du, at der kommer told oveni prisen. Derudover er risikoen for, at din pakke kan blive væk større, når den skal krydse landegrænser.

I dit valg af webshop og levering er det også værd at tage med, at de danske fragtfirmaer er forholdsvist klimabevidste. 
Betal ikke med kontooverførsel
Når du betaler for din vare i webshoppen, så undlad at betale med en bankoverførsel. Brug i stedet dit betalingskort - såsom dit VISA/Dankort eller Mastercard. Du kan også betale med MobilePay. Det gør nemlig, at Sparekassen har større mulighed for at hjælpe dig med at tilbageføre beløbet for dit køb, hvis noget går galt med handlen, og du eksempelvis aldrig modtager din vare. 
Du bliver ikke opkrævet flere penge - eksempelvis for fragt - mens du venter på din pakke 

Når du én gang har betalt for din vare online, bliver du ikke opkrævet flere penge. Du betaler altid for fragt sammen med dit køb af varen. Det betyder, at du aldrig bliver opkrævet ekstra betaling for fragt efter dit køb.

Modtager du en SMS eller mail, der ligner at komme fra et fragtfirma - eksempelvis PostNord - hvor der står, at du mangler at betale fragt og eventuelt skal følge et link til betaling, er beskeden falsk. Sker det, så tryk ikke på links eller lignende, men slet beskeden. 

 

Spot den gode pris ved at kende varens normale prisniveau

 

Der er uden tvivl penge at spare til Black Friday. Især, hvis du forholder dig lidt kritisk til de rabatter, butikkerne reklamerer med og på forhånd har sat dig ind i, hvad den pågældende vare plejer at koste. Flere butikker og webshops skruer priserne op inden Black Friday, så besparelserne på selve dagen ser uimodståeligt store ud. Nogle varer har måske en meget høj vejledende pris, men kan ofte købes for væsentligt mindre det meste af året. Tilbuddene er dermed ikke lige gode alle sammen.

 

Husk dine lokale butikker

 

Det er nemt at svinge betalingskortet online, men hver gang, du gør det, snyder du dine lokale butikker for at gøre forretning med dig. De fysiske butikker har også brug for din støtte, og du bør derfor overveje, om du med fordel kan købe den vare, du kigger på i den lokale butik. I den fysiske butik får du personlig rådgivning med på vejen, ligesom du kan røre ved eller prøve varen - det kan måske være med til, at du undgår at skulle returnere varen senere. 

 

 

Læs også

investering vækst

Konti

Fastrente Opsparing: Lås pengene, og få mere i rente

Fastrente Opsparing er for dig, der ønsker en særlig attraktiv rente af pengene på din opsparing mod at binde beløbet i 6 eller 12 måneder.

Kom i Djurs Sommerland til rabatpris!

Kundedag

Ses vi til kundedag i Djurs Sommerland?

Nu er det snart tid til en tur i ruuuuuuutsjebanen, og vi glæder os til at møde dig og din familie! Lørdag 21. september inviterer Sparekassen Kronjylland til kundedag i Djurs Sommerland til rabatpris. Sparekassens kunder har parken helt for sig selv.

Mobiltelefon

Digital sikkerhed

Pas på falske webshops

Vildt lave priser på mærkevarer? Tilmelding af dit betalingskort til Google eller Apple Pay i løbet af betalingen? Det er klare tegn på falske webshops - og dem bliver flere i øjeblikket forsøgt svindlet af.

ECB forventes at sænke renten 6. juni

Status med cheføkonomen

ECB sænker renten - og hvad så?

CHEFØKONOM: Det store spørgsmål er, hvad der kommer til at ske med renten efter juni? Spørger man det finansielle marked, så venter det, at den korte rente samlet set sættes ned med omtrent 1,5 procentpoint over de næste par år.