vi vil spare på energien

Gør din bolig vinterklar med energikonsulentens råd

Det er blevet dyrt at varme boligen op, og mange overvejer, hvordan de kan holde tårnhøje varmeregninger fra døren. Energikonsulent Bo Halm Andersen fra NRGi kommer med gode råd til, hvordan du kan energioptimere din bolig og gøre den klar til vinteren.

Fyringssæsonen står for døren, og det samme gør udsigten til tårnhøje varmeregninger. Derfor har vi allieret os med Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig i NRGi. Han giver her en række tips til, hvordan du kan energioptimere din bolig, inden du går vinteren i møde, så din varmeregning ikke stikker af.

Energikonsulentens råd

Tjekliste: Det skal du gøre, inden du går vinteren i møde
  • Tjek, om dit varmeanlæg er indstillet korrekt.

    Bo Halm Andersen anbefaler, at du får en professionel VVS’er til at tjekke anlægget efter, men du kan også gøre det selv ved at tage udgangspunkt i din manual og tjekke, at målerne på anlægget er indstillet korrekt.

  • Tjek din cirkulationspumpe – det vil sige pumpen, der cirkulerer det varme vand rundt i radiator- eller gulvvarmesystemet. Er den 10 år eller ældre, så kan det ifølge energikonsulenten være fornuftigt at udskifte den. En ny cirkulationspumpe koster typisk 5-6.000 kr.

    Nye cirkulationspumper er så intelligente, at de selv regulerer op og ned, alt efter hvor meget varmt vand, der er brug for til at opvarme boligen og boligens varme brugsvand.

  • Tjek termostatventilerne på dine radiatorer. Termostatventiler kan sætte sig fast. For at sikre, at dine termostatventiler fungerer, som de skal, kan du afmontere termostaten og så ”motionere” ventilen lidt. Så kører den igen.

    Se, hvordan du gør i denne video fra SparEnergi

    Du kan også med fordel overveje at installere intelligente termostater, der kan indstilles til automatisk nattesænkning eller temperatursænkning i dagtimerne, når du ikke er hjemme.
    Alt efter, hvor intelligente termostaterne skal være, kan de fås fra en pris på ca. 300 kr. pr. stk.

Se tjeklisten til, hvordan du forbereder din bolig til varmesæsonen på SparEnergi


Sådan kan du energioptimere dit hus nu og her

Som tommelfingerregel skal du starte udefra, når du skal energioptimere dit hus. Det vil sige, at du skal fokusere på alle de bygningsdele, der vender ud mod det fri, f.eks. vinduer, døre, tag og udvendige vægge. Dernæst skal du kigge på dit varmeanlæg, og til sidst kan du kigge på gulvene og de indvendige vægge.

Se guide til energiforbedringer

Ofte er en ny varmekilde eller nye vinduer og døre dog en større investering, der kan have en længere tilbagebetalingstid – og ofte også en længere leveringstid. Så hvad gør du, hvis du skal have energioptimeret dit hus nu, før termometeret ryger under 10 grader udenfor?

Bo Halm Andersen peger på tre ting, du relativt nemt kan kaste dig over for at energioptimere dit hus:

  • Efterisolering af hulmur og tagrum.
    Er dit hus fra før 1970, kan du med fordel få undersøgt, om det er hulmursisoleret. Og hvis ikke, så er det en relativt billig investering at få hulmuren efterisoleret eller efterfyldt ved at puste isoleringsgranulat ind i hulrummet i muren.

    På samme måde kan man efterisolere tagrummet på et hus ved at puste isoleringsgranulat ud over fladen i tagrummet.

    Begge løsninger har ifølge Bo Halm Andersen en kort tilbagebetalingstid.

  • Justering af vinduer og døre, så de slutter tæt.
    Vinduer og døre, der ikke slutter tæt, er store varmeslugere. Men ved at justere på hængslerne kan du selv fikse et vindue eller en dør, der ikke slutter tæt til karmen. På YouTube kan du finde flere videoer, der viser, hvordan du gør.

    Tjek også, om tætningslisterne er monteret korrekt og er i god stand. 
    Læs, hvordan du gør i denne artikel fra Videncentret Bolius

    Se, hvordan du tjekker, om dine vinduer er tætte:


  • Udskifte gamle elpaneler med nye elpaneler.
    Har du et elopvarmet hus, og ønsker du ikke at skifte til en anden varmekilde, så kan du reducere din varmeregning ved at udskifte dine gamle elradiatorer med nye elpaneler. Nye elpaneler kan også programmeres til f.eks. nattesænkning af temperaturen.
Jeg opvarmer mit hus med naturgas, olie eller træpiller – hvad skal jeg gøre?

Står der et naturgas-, olie- eller pillefyr i dit bryggers, ser du formentligt lidt ekstra nervøst ind i den kommende fyringssæson. Her har Bo Halm Andersen et par råd til dig.

- Har man et naturgas- eller oliefyr, så anbefaler vi typisk at konvertere til en anden varmekilde – særligt varmepumpe eller fjernvarme. Bor man i et område, hvor man kan få fjernvarme på sigt, anbefaler vi, at man venter på fjernvarmen. Det er et godt valg, både miljømæssigt og økonomisk. Der er stort set intet vedligehold ved at have fjernvarme, forklarer Bo Halm Andersen.

Men har du f.eks. et naturgasfyr og kan se frem til en stor varmeregning, mens du venter på fjernvarmen, så har Bo Halm Andersen her en midlertidig løsning til dig:

- Man kan lave en kombi-løsning, hvor man installerer en luft-til-luft-varmepumpe, som de fleste kender fra sommerhuse. Sådan én koster ca. 15-20.000 kr. at få installeret. Den kører godt nok på strøm, men selvom elprisen er høj, så kan det set i forhold til prisen på naturgas godt betale sig, fordi det kan være med til at tage toppen af varmeregningen, fortæller Bo Halm Andersen og tilføjer, at man så kan økonomisere med sine varmekilder:

- Hvis gasprisen falder, kan man bruge gas, og falder elprisen har man mulighed for at varme op med sin luft-til-luft-varmepumpe.

En luft-til-luft-varmepumpe kan også være en løsning for husstande med pillefyr, hvis de risikerer at løbe tør for træpiller hen over vinteren.

- Har man en eksisterende brændeovn og har adgang til brænde, kan det også være en mulig supplerende varmekilde, tilføjer Bo Halm Andersen.