Første fritidsjob

Ung: 13-17-år

BM for Blå Mandag eller Brug Meget?

Når talerne er klinget af, og alle gaverne pakket op, står mange konfirmander med en masse penge mellem hænderne. For de flestes vedkommende vil det være første gang, de er i besiddelse af så mange penge. Derfor er det vigtigt, at du som forælder hjælper konfirmanden med at skabe nogle fornuftige rammer for, hvordan pengene kan bruges, opspares eller begge dele.

Læg en plan sammen med konfirmanden

Juridisk har du ikke noget at skulle have sagt: Penge, som dit barn får i gave, kan barnet nemlig frit råde over. Dét bør dog ikke afholde dig fra at komme med råd. Selvom din teenager sikkert har en stærk holdning til, hvordan det meste skal foregå, er du som forælder en vigtig sparringpartner. Tag derfor en god snak med dit barn om, hvad det gerne vil bruge sine konfirmationspenge på.

Start for eksempel med blå mandag. Hvor mange penge, synes barnet selv, det er passende at bruge, og hvad skal de gå til? Er du som forælder nogenlunde enig, eller havde du tænkt et helt andet beløb?

Digitale penge frem for kontanter

Husk også at minde konfirmanden om at forsøge at undgå kontanter, når han eller hun blå mandags-shopper sammen med vennerne. Kontanter kan nemt friste langfingrede sjæle. Et betalingskort eller betalinger med eksempelvis MobilePay (hvis barnet er fyldt 13 år) er mere sikkert. Hold betalingskort, mobil og værdigenstande tæt til kroppen, og lær barnet at holde en hånd hen over knapperne på betalingsautomaten, hvis det indtaster sin kode.

En anden grund til at ty til digitale penge er, at kontanter har det med at forputte sig i lommeulden med overhængende fare for at ryge med blå mandagsbukserne til vask. De kan også blive tabt i farten på shoppeturen eller i første omgang have svært ved at finde vej ud af den kuvert, de blev givet i og efterfølgende klæber sig usynligt til. Forhåbentlig ikke med kurs mod skraldespanden! Det kan forhindres ved ikke at give kontanter i gave, men lave overførsler.

Hvad får vennerne mon? 

Nu vi er ved kuverterne. Det kan være en god idé på forhånd at minde barnet om, at den fantastiske konfirmation og alle de gode minder fra dagen stadig er dét, der tæller, når barnet næste dag opdager, at mange andre fra klassen måske fik større eller flere gaver. Man hører af og til om svimlende beløb. Det kan være svært ikke at sammenligne, men man kan gøre et forsøg og på forhånd tage snakken om, at det er meget forskelligt, hvor store gaver der bliver givet. Gavernes størrelse skal ikke være målestok for dagens succes.   

Skal der (også) spares op?

Få vendt, om nogle af pengene med fordel kan spares op og måske endda blive til endnu flere. Der kommer uden tvivl perioder i barnets liv, hvor det får endnu mere brug for penge på kontoen end nu. Skal der være noget til den tid? For eksempel, når det er tid til ny computer, mobil eller måske et kørekort. Snak også om, hvornår og hvordan opsparingen skal bruges. Vi tilbyder for eksempel en konfirmationskonto, der resten af 2023 giver særligt gode renter – ved interesse kan du kontakte konfirmandens rådgiver for at høre mere.

Lyt til konfirmandens ønsker og prioriteter, men udfordr dem, hvis du tænker, de er helt hen i skoven. Når det er sagt, skal konfirmanden naturligvis også have lov til at købe noget fra ønskesedlen. Det kan være, du kan hjælpe med at finde ønsket til en god pris, så pengene strækker så langt som muligt.

Giver du konfirmanden nogle gode økonomiske vaner med i bagagen, er det vel nok den gave, der  - også i kroner og ører - er mest værd.