Familie bolig

Nyheder

Taler du økonomi med dit barn?

Bankrådgiverens gode råd til en sund ungdomsøkonomi 

Det er vigtigt, at vi snakker med vores børn og unge om økonomi og forbrug, så vi kan styrke deres finansielle forståelse. Hvordan du taler om økonomi med dit barn afhænger naturligvis af alder, og om barnet har fritidsjob, mobilbank, netbank, betalingskort, Apple Pay eller MobilePay.

Start med lommepengene

Vores opfordring er, at børn allerede prøver kræfter med at administrere egne penge, fra de begynder at få lommepenge og eventuelt har et fritidsjob. De har nemlig brug for at opnå erfaring, så de bliver i stand til at styre egen økonomi. Det kan for eksempel ske med en lommepengekonto, hvor børnene allerede fra 8-års alderen kan få en simpel og børnevenlig mobilbank-app, hvor de selv kan holde øje med de penge, der går ind og ud på deres konto evt. med en tilknyttet opsparingskonto, hvor pengene måske bliver sparet op til en større ting. Kan de lære at have med digitale penge at gøre fra de er unge, har de et godt udgangspunkt for en sund økonomi resten af livet.

Så tag endelig en snak om økonomi og digitale penge med de unge. Nedenfor har vi samlet en række gode indgangsvinkler. 

Tal økonomi med dit barn gode råd

Økonomiske emner, du kan tale med dit barn om:

Digitale penge

Penge er i stigende grad blevet til digitale tal på mobiltelefonen. Det, at man sjældnere har mønter og sedler i hånden kan godt gøre forståelsen af pengebegrebet mere uhåndgribeligt for dit barn. Du kan eventuelt finde nogle mønter frem og forklare, at de tal der står på kontoen, svarer til de fysiske kroner.

Tag dit barn med på indkøb
En god konkret måde at vise dit barn, hvad penge er værd, er ved at tage dem med på indkøb. Tal om, hvad tingene koster, og hvordan I kan finde gode tilbud og spare penge. I kan eventuelt gøre en konkurrence ud af det ved at give barnet et aftensmadsbudget, der skal overholdes. Eller ved i familien at gætte på, hvad måltidet har kostet at købe ind til.

Lommepenge, løn og fritidsjob


Dit barn får en bedre økonomisk forståelse ved selv at prøve at tjene egne penge og spare dem op. Tal med dit barn om mulighederne og ansvaret ved at få et fritidsjob eller lav en aftale om, at huslige opgaver kan give et månedligt lommepengebeløb. På den måde giver du dit barn muligheden for at administrere sin egen lille økonomi, hvilket kan skabe vigtige erfaringer for fremtiden.

Læs vores guide til dit barns første fritidsjob

Pengeugen som anledning 

I uge 11 har mange af de ældste skoleelever økonomi på skemaet i forbindelse med Pengeugen.

Denne er arrangeret af Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening. Her deltager ansatte fra banker og sparekasser, heriblandt Sparekassen Kronjylland, som gæsteundervisere i privatøkonomi for at højne børn og unges finansielle forståelse. Ugen er derfor oplagt til at tage en snak om økonomi med dit barn, men vi anbefaler samtidig, at man taler om emnet løbende. 

Læs også

Garant-millionen

Garant-millionen sætter fokus på bevægelse i fællesskaber

I Sparekassen Kronjylland uddeler vi endnu engang donationer fra Garant-millionen, og denne gang støtter vi fællesskaber, der har fokus på bevægelse. Så er der fart i jeres forening – og masser af grin og hygge, så er det fællesskaber som jeres, vi har i kikkerten.

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Årsregnskab 2023

Danmarks bedste bankrådgivere og Danmarks mest tilfredse kunder er to af de resultater, som vi i Sparekassen Kronjylland opnåede i 2023. Nu har vi også leveret et regnskab, der viser flot vækst. Vi har nemlig opnået det bedste resultat før skat nogensinde.

cheføkonom Anders Høyer

Investering

Hvordan går det med renterne? Og hvad med inflationen?

VIDEO: Hør hvordan det er gået med inflationen og hvor renten måske skal hen i denne status med Anders Høyer, cheføkonom i Sparekassen Kronjylland.

1000-kronesedler

Kontanter

Farvel til 1.000-kronesedler og gamle seddelserier

1.000-kronesedlen og seddelserier til og med 1997 udgår. Det gør de 31. maj 2025 – i stedet er en ny seddelserie på vej de kommende år. Du har god tid til både at bruge de ældre sedler til betaling - og til at indløse dem.