Vi vil spare på energien

Tip til boligkøbere: Fokusér på potentialerne i energimærket, ikke bogstavet

Riv bogstavet væk i energimærket, og læs i stedet om husets potentialer. Sådan lyder rådet fra energiekspert Jakob Bøving Larsen til boligkøbere. 

Måske kender du det. Du er gået ind på boligsiden og skal vælge, hvilke søgefiltre du vil slå til. Område, pris, boligareal, energimærke. Måske tænker du ”Uf, et dårligt energimærke er ikke noget for mig”. Så skal du måske lytte til Jakob Bøving Larsen, Fagansvarlig for energimærker og tilstandsrapporter hos EBAS, der er Danmarks største udbyder af tilstandsrapporter og energimærker til private.

Lad ikke et dårligt energimærke skræmme dig 

- Som boligkøber skal du kigge mere på økonomien end på, hvilket bogstav boligens energimærke har fået. Kig på varmekilden og det beregnede forbrug og vurdér, om du har råd til at bo i huset, forklarer Jakob Bøving Larsen og tilføjer, at et stort A-mærket hus godt kan være dyrere at opvarme end et lille F-mærket hus. Dette skyldes, at energimærket er udregnet ud fra, hvor mange watt bygningen bruger pr. kvadratmeter sammenlignet med en tilsvarende bygning af nøjagtig samme størrelse. Energimærket siger dermed ikke noget om udgiften til det samlede energiforbrug, men hvor meget varme der bruges pr. kvadratmeter. 

Se på potentialerne i energimærket 

Når du har regnet på varmeudgiften, råder Jakob Bøving Larsen til, at du læser energimærket igennem og ser på, hvilke rentable forbedringer der er foreslået. 
- Et dårligt energimærke er ofte et udtryk for, at der er et potentiale. Har du et hus med elradiatorer, vil det typisk blive kategoriseret som E eller F. Men installerer du et radiatoranlæg og en varmepumpe, jordvarme eller fjernvarme, kan du ofte flytte energimærket markant – afhængig af isoleringsgraden vil du i nogle tilfælde kunne flytte det helt op på en B’er, fortæller han og fortsætter:
- Omvendt kan du bo i et C-mærket hus og tænke, at du gerne vil energirenovere, men så viser det sig, at de forbedringer, du kan foretage, er meget dyre og måske ikke rentable.

Riv bogstavet væk 

Hvis du vil have et hus, der er økonomisk overkommeligt og gerne vil lave nogle forbedringer på det, skal du altså ikke nødvendigvis vælge et B- eller C-mærket hus, men snarere kigge lidt længere nede på listen. Sådan lyder rådet fra energieksperten. 
- Riv bogstavet væk på energimærke-rapporten og se mere på mulighederne. Hvis du alligevel vil lave noget om, er det ligegyldigt, hvilket bogstav huset har. For renoverer du, så er du allerede på vej til et meget bedre energimærke, fastslår Jakob Bøving Larsen.

Energispecialist

Jakob Bøving Larsen, Fagansvarlig for energimærker og tilstandsrapporter, EBAS

Læs også

Kom i Djurs Sommerland til rabatpris!

Kundedag

Ses vi til kundedag i Djurs Sommerland?

Nu er det snart tid til en tur i ruuuuuuutsjebanen, og vi glæder os til at møde dig og din familie! Søndag 21. september 2025 inviterer Sparekassen Kronjylland til kundedag i Djurs Sommerland til rabatpris. Sparekassens kunder har parken helt for sig selv.

Elbillån

Elbil

Trods boom i elbiler: Unge forventer at købe benzin- eller dieselbil

60 % af danskerne over 30 år forventer, at deres næste bil skal være en elbil. Hos de unge mellem 18 og 29 år er det under 30 %. Læs vores bud på, hvorfor de unge går mod strømmen - og læs om fordele og ulemper ved elbilen.

Plant et træ

Nyt skov- og naturområde

435.000 træer plantes i Bjerlev Krone

Der har været fuld knald på træplantningen på det seneste i vores nye skov- og naturområde øst for Givskud. Med hjælp fra 86 elever fra 3. og 4. klasser fra Firkløverskolen i Give og Givskud, har Dalgas nu snart plantet 435.000 træer i det nye Bjerlev Krone.

Garant-millionen

Her er de udvalgte: Otte initiativer får støtte fra Garant-millionen

Otte gode naturprojekter modtager støtte fra Garant-millionen. De gør alle noget særligt for at give mennesker bedre adgang til naturen – både når det handler om at beskytte, formidle eller skabe natur.