Unge rådgiver

Flere unge under 18 år tjener deres egne penge

En ny analyse fra Danmarks Statistik viser, at flere og flere unge under 18 år bruger deres fritid på at hjælpe til i supermarkedet, gå med reklamer, rydde op på kontoret eller på anden måde tjene deres egne penge. Faktisk var andelen af unge med et fritidsjob på det højeste niveau i ti år i 2021, som udgør det senest målte år i undersøgelsen. Her havde i alt 119.500 unge på 13-17 år ifølge Danmarks Statistik et fritidsjob. Det svarer til 35 procent af alle unge i den aldersgruppe.  

Mens en 13-årig i 2021 brugte cirka 2 timer på sit fritidsjob om ugen og tjente 550 kroner om måneden, brugte en 17-årig i gennemsnit cirka 7 timer og kunne indkassere omkring 3.000 kroner for sit udførte arbejde.

Analysen viser ikke overraskende, at jo ældre de unge er, des flere af dem har et arbejde. De 17-årige er dermed den aldersgruppe, hvor flest af de unge under 18 år er beskæftiget med et fritidsjob. Hvad, der måske er mere overraskende, er, at andelen af arbejdsivrige 17-årige er vokset betydeligt. I 2011 tjente 52 % af de 17-årige penge via et fritidsjob, mens det i 2021 var steget til hele 62 procent. Til sammenligning har procentdelen blandt de 13-årige ligget stabilt på 11-13 procent i samme periode.

Et stigende antal unge tjener altså deres egne penge, men ved du som forælder, hvor meget de må arbejde, og hvad de må tjene i løn? Og snakker I om, hvordan pengene bliver brugt?

Har du et barn under 13 år, må det som udgangspunkt ikke arbejde. Men så snart det fylder 13 år, må det arbejde op til to timer på en skoledag og op til syv på en weekenddag. Timetallet gælder, indtil barnet fylder 15 år, hvor loftet for weekendarbejde stiger med en enkelt time til otte timer. På en almindelig skoleuge må barnet i øvrigt samlet bruge højest 12 timer på at passe sit fritidsjob. I ferieuger må barnet bruge 35 timer om ugen, når det er 13-15 år, og 40 timer, når det er fyldt 15 år. Det er alt sammen regler, der er beskrevet i Bekendtgørelse om unges arbejde.     

I år må dit barn under 18 år tjene op til 38.400 kroner på sit fritidsjob, før det skal betale skat. Dette kræver dog, at barnet har et aktiveret frikort. Er dit barn fyldt 15 år, får det automatisk et frikort, men er det mellem 13 og 15 år, skal det først have et oprettet. Det kan du hjælpe med at gøre på tastselv.skat.dk. At barnet ikke skal betale skat af de første 38.400 kroner af sin årsløn, betyder imidlertid ikke, at dit barn får udbetalt 100 % af sin løn. Ligesom alle andre lønmodtagere skal barnet nemlig betale otte procent af lønnen i arbejdsmarkedsbidrag. Det er rart for barnet at vide, inden det i tankerne har brugt alle pengene på nyt tøj eller biografture med vennerne.

Uanset om dit barn tjener mange eller få penge, kan det være en god idé at tale med barnet om, hvordan lønnen skal bruges. Er der for eksempel nogle ting, barnet i højere grad selv skal stå for at betale, når det tjener sine egne penge? Hvad forventer barnet at bruge pengene til? Og er der plads til at spare lidt op, så barnet kan lægge penge til side? Måske fordi det ønsker at købe en større ting på sigt? At spare op til fremtiden? Eller håber på, at pengene kan blive til flere på en opsparingskonto? Et fritidsjob er en rigtig god anledning til at tale økonomi med dit barn – og til at få nogle snakke med barnet om, hvordan pengene skal bruges. Måske kan I sammen lægge en plan?

God arbejdslyst!


Læs også

Garant-millionen

Garant-millionen sætter fokus på bevægelse i fællesskaber

I Sparekassen Kronjylland uddeler vi endnu engang donationer fra Garant-millionen, og denne gang støtter vi fællesskaber, der har fokus på bevægelse. Så er der fart i jeres forening – og masser af grin og hygge, så er det fællesskaber som jeres, vi har i kikkerten.

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Årsregnskab 2023

Danmarks bedste bankrådgivere og Danmarks mest tilfredse kunder er to af de resultater, som vi i Sparekassen Kronjylland opnåede i 2023. Nu har vi også leveret et regnskab, der viser flot vækst. Vi har nemlig opnået det bedste resultat før skat nogensinde.

cheføkonom Anders Høyer

Investering

Hvordan går det med renterne? Og hvad med inflationen?

VIDEO: Hør hvordan det er gået med inflationen og hvor renten måske skal hen i denne status med Anders Høyer, cheføkonom i Sparekassen Kronjylland.

1000-kronesedler

Kontanter

Farvel til 1.000-kronesedler og gamle seddelserier

1.000-kronesedlen og seddelserier til og med 1997 udgår. Det gør de 31. maj 2025 – i stedet er en ny seddelserie på vej de kommende år. Du har god tid til både at bruge de ældre sedler til betaling - og til at indløse dem.