Studieliv

Dit barn fylder 18 år

Dit barn bliver myndigt, når det fylder 18 år. Det betyder, at du ikke længere har fuldmagt, og at dit barns underskrift nu forpligter. Barnet får altså flere muligheder, men også lidt mere ansvar. Jeg sætter her fokus på nogle af ændringerne.
Vi kontakter også barnet, når det fylder 18 år. Ligesom alle andre voksne skal barnet nemlig vise legitimation, underskrive et kundeskema og forholde sig til nogle praktiske ting. Har du eller andre haft fuldmagt til barnets netbank eller konto, bliver fuldmagten som udgangspunkt slettet.

Som regel inviterer vi barnet til en snak med os, og det er en kærkommen lejlighed til, at den unge kan få et overblik over sine nye muligheder og kan stille spørgsmål til det at styre sin egen økonomi. Her har barnet også mulighed for at drøfte sine planer og drømme med sin personlige rådgiver – og måske få en snak om, hvordan det er muligt at komme derhen.

En stor ændring er, at barnet også kan optage lån, når det er fyldt 18 år. Hvis den unge på et tidspunkt bliver nødt til at optage et lån, er det afgørende, at han eller hun ikke sætter sig i større gæld, end det er økonomisk forsvarligt. Unge mellem 18 og 30 år har længe haft en tendens til at være dårlige betalere end befolkningen som helhed. Dog går det den rigtige vej, og ifølge Finans Danmarks ”Unge – gæld, forbrug og opsparing” fra marts 2022 har de unges gæld, opsparing og investeringer ændret sig mærkbart de seneste år. Der er sket et betydeligt fald i deres gæld til andre kreditselskaber – altså lån, de optager andre steder end i banken, såsom kviklån og andre forbrugslån. Det skyldes ikke mindst coronakrisen.

Vores rådgivere oplever, at de af vores kunder, der i en tidlig alder kommer ind og får en snak om deres økonomi, hurtigere lærer at styre deres egen økonomi. Det er en vigtig disciplin at kunne, og den skal vi både i bankerne og i de enkelte hjem støtte op om, så de unge får en god økonomisk start. Derfor er det også heldigt, at man ikke behøver vente til 18-års alderen med at få erfaring i, hvordan man styrer sine egne penge. Det kan man allerede få indsigt i og værktøjer til inden. Vi anbefaler, at børn begynder at øve sig på det, allerede fra de begynder at få lommepenge. Det kan man gøre på flere forskellige måder. Det vigtige er, at barnet øver sig i at holde styr på sine lommepenge og lærer nødvendigheden af at lægge penge til side et stykke tid, hvis det ønsker at spare op til en større ting.

Når barnet fylder 18, skal I være opmærksomme på, at det ikke kun er de økonomiske muligheder, der ændrer sig. Ofte dækker børneulykkesforsikringen ikke længere, og gælder det i jeres tilfælde, skal barnet have tegnet en ny. Ulykkesforsikringen sikrer den unge økonomisk, hvis han eller hun kommer ud for en ulykke. Da man aldrig ved, om uheldet er ude i fritiden, på uddannelsesinstitutionen eller på fritidsjobbet, kan det kan være en god idé at vælge en heltidsulykkesforsikring, der - som navnet siger - dækker hele tiden.

Så længe barnet bor hjemme, og familien har en indboforsikring, dækker denne forsikring barnets ting. Der følger ofte også den vigtige ansvarsforsikring med. Det ændrer sig, når barnet flytter hjemmefra. Her gælder det som regel, at barnet er dækket af forældrenes indboforsikring, så længe barnet bor alene og er under 21 år.

Få mere at vide om dine nye muligheder

Relaterede produkter

Investering netbank

ung

Dankort og VisaDankort

Med et Visa/Dankort kan du hæve i automater og betale i butikker i hele verden.

Ung uddannelse

ung

Netbank

Forbrugsoverblik i mobil- og netbank er en funktion, der hurtigt giver et samlet overblik over dit forbrug.

NemID_smartphone

ung

MitID

MitID er et ID der gør os klar til fremtidens digitale muligheder og udfordringer.

Investering

Ung

Digitale løsninger

Det skal være nemt at bruge os, uanset hvor du er. Her har du et overblik over dine mobile muligheder.

Som en del af Garant-millionen har Sparekassen Kronjylland uddelt 300.000 kr. til 10 fællesskaber, der alle er med til at inkludere og rumme mange forskellige mennesker.

Garant-millionen

Sparekassen Kronjylland støtter fællesskaber med 300.000 kroner

Dans, sang, teater, sport, spil, samvær og oplevelser. Gode fællesskaber findes i mange former, men fælles for dem er, at de øger menneskers trivsel og livskvalitet. Derfor har Sparekassen Kronjylland sat fokus på fællesskaber ved den første uddeling fra Garant-millionen, og det er nu kommet 10 fællesskaber til gavn.

Få ro i maven med et økonomisk overblik

Rådgivning

Kan du få pengene til at slå til?

Hvis energikrisen og de stigende priser udfordrer din økonomi for meget, så tag fat i din rådgiver. Så kan I sammen kigge på, hvad der skal til for, at du og din familie har råd til hverdagen, mens vinteren raser. Måske er den rette løsning for dig at sætte dit lån i Sparekassen på pause eller få et tjek af økonomien.

Nyheder

Ny opsparingskonto med renter

Nu kan du som privatkunde få en opsparingskonto, der giver positive renter - hvis du har din NemKonto hos os.

Bolig forberedelse

Nyhedsmail

Får du vores nyhedsbrev?

...og dermed de seneste nyheder fra Sparekassen? Når du har tilmeldt dig vores nyhedsmail, holder du dig opdateret om nye produkter, aktuelle råd og andre nyheder.