Når bæredygtighed og privatøkonomi går hånd i hånd. Kombiner en mere klimavenlig livsstil med en bedre økonomi.

Tæm prisstigningerne med CO₂-reducerende tiltag

Bliver du også skræmt af overskrifter som ”Energipriserne eksploderer” og ”Fødevarepriserne brager i vejret”? Så er du ikke alene. Den gode nyhed er, at du kan tæmme prisstigningerne med CO₂-reducerende tiltag.

Man behøver ikke være pessimist for at få øje på de sorte skyer i vinterhorisonten. I august satte både gas- og elpriserne rekord, mens fødevarepriserne i juli var steget med 14,6 % sammenlignet med juli sidste år.

Men inden du går i sort over, at din konto bløder, så er den gode nyhed, at du kan kombinere en grønnere livsstil med en bedre økonomi. For mange af de sparetiltag, du kan igangsætte, vil samtidig sænke dit CO₂-forbrug.

Kuren = Forbrug mindre

Ifølge Concito, Danmarks grønne tænketank, udleder hver dansker 17 ton CO₂ om året. Energi, mad og køb af ting er de tre største poster i den opgørelse. Samtidig er det poster, der er steget meget i pris, og som vi selv kan gøre noget ved.

Kuren hedder ”Forbrug mindre” og er en hjørnesten i den fremtid, vi kigger ind i både klimamæssigt og økonomisk. Men det kræver, at vi gentænker vores vaner.

Kend dit forbrug og undgå spild

Uanset om man er bankrådgiver eller klimakriger, er rådet altid: Kend dit forbrug.

Når du ved, hvor meget du forbruger, og hvad dine dyreste indkøb er – både på klimakontoen og i kroner og øre – kan du begynde at skære ned. Ofte vil du indse, at du sagtens kan klare dig for mindre, og uanset om du kigger på dit varme-, el- eller madforbrug, er nøglen at undgå spild, for det er dårligt både for klimaet og økonomien.

Sparetips til varme-, el- og madforbruget

Spar og hold på varmen

Når du vil reducere dit varmeforbrug, handler det om at spare og holde på varmen, for 80 procent af vores energiforbrug går til varme. Derfor er det vigtigt, at din bolig er så energieffektiv som muligt, og det kan kræve investeringer i energiforbedringer.

Tjek, om du bør energiforbedre dit hus

Når du har været igennem boligen med en stoppenål, kan du arbejde på at reducere din varmeregning med disse sparetips:

  • Skru ned for varmen, når du ikke er hjemme
  • Varm ikke rum op, du ikke bruger
  • Hold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur
  • Sænk temperaturen i hele huset – hvis du sænker temperaturen 1°, sparer du 5 % på varmeregningen
  • Indfør kortere og koldere bade
Tjek din elpris

Når du vil spare på elregningen, bør du allerførst tjekke, hvilket elprodukt du har. 

En undersøgelse fra 2020 viste, at 64 % af danskerne har ikke taget stilling til, hvilket elprodukt de har. Men den gennemsnitlige husejer ville kunne spare mellem 270-980 kr. om året ved aktivt at vælge et billigere elprodukt.

Har du variabel elpris, kan du også planlægge dit elforbrug til de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Der findes en lang række apps, hvor du kan se den aktuelle spotpris på el, f.eks. Min strøm og Elpriser.

Husk, at spotprisen er uden transport, moms, afgifter og evt. abonnement til dit elselskab.

Sæt dit elforbrug under lup

Dernæst kan du sætte dit elforbrug under lup. Standby-strøm står for 10-15 % af dit elforbrug, så at slukke på kontakten kan spare dig for cirka 2.000 kr. om året med de rekordhøje elpriser.

Derudover handler det om at bruge dine elapparater effektivt:

  • Fyld opvaskemaskinen op og vask ved lavere temperatur – opvask ved 50/55° bruger 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65°
  • Fyld vaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperaturer – går du fra 40 til 20°, sparer du 55 % af elforbruget
  • Tør tøjet udenfor i stedet for at bruge en tørretumbler – så holder tøjet også længere
  • Hold køleskabet på 5° og fryseren på -18°
  • Læg låg på dine gryder, og spar op til 50 % på energiforbruget
  • Brug kun ovnen, når det er nødvendigt – rister du brød på brødristeren i stedet for i ovnen, bruger du 90 % mindre strøm, og opvarmer du din mad i mikroovnen frem for i ovnen, sparer du op imod 70 % af elforbruget
  • Skær ned på skærmtiden – TV og andre underholdningsapparater er nogle af de største strømslugere i huset.

Tjek også, hvor meget strøm dine elapparater bruger. Det kan du ofte se i brugsanvisningen eller ved at måle forbruget med en elmåler. Derefter kan du udregne, hvor meget det koster at bruge f.eks. opvaskemaskinen eller ovnen. At få tal på sit forbrug kan ofte motivere til at ændre sine vaner.

Find flere tips til at spare på energien på sparenergi.dk

Planlæg dine indkøb og undgå madspild

Når du vil spare på madbudgettet, handler det især om planlægning, så du undgår madspild:

  • Tjek, hvad du har i køleskabet, fryseren samt skabe og skuffer
  • Lav en madplan, der tager udgangspunkt i, hvad du har
  • Lav en indkøbsliste og hold dig til den
  • Køb ind én – max to – gange om ugen

Derudover kan det betale sig at finde vegetar-kogebogen frem, for nogle af de fødevarer, der har det største CO₂-aftryk, er også nogle af de fødevarer, der er steget mest i pris, f.eks. oksekød. Så skærer du ned på dit kødforbrug, er det bedre for både klimaet og din pengepung.