Investering
3 kategorier, du skal kende, når du vil investere dine penge bæredygtigt
Bæredygtige investeringer er blevet det nye sort. Men hvad skal du vide, hvis du vil sikre, at dine penge bliver investeret bæredygtigt? Få svaret her.
Danskernes interesse for bæredygtige investeringer er stigende. Ca. 30 procent af alle nye investeringskroner i 2021 er investeret i en bæredygtig fond, og siden sommeren 2020 er der kommet 12 nye grønne investeringsfonde til. Det viser en opgørelse fra Finans Danmark.
3 kategorier, du skal kende, når du vil investere bæredygtigt
Nye EU-regler fra marts 2021, kræver, at alle investeringsprodukter skal inddeles i tre kategorier alt efter deres tilgang til bæredygtighed. De tre kategorier hedder henholdsvis artikel 6, 8 og 9 og gør det muligt at sammenligne investeringsprodukter på tværs.
Artikel 6: Ansvarlige investeringer og minimumshåndtering af bæredygtighed
Artikel 6-produkter skal følge forvalterens politik for ansvarlige investeringer. I Sparekassen Kronjylland følger vi Finans Danmarks anbefaling for minimumshåndtering af bæredygtighed og ansvarlige investeringer. Det betyder blandt andet, at vi ikke investerer i kontroversielle våben såsom kemiske og biologiske våben.
Artikel 8: Bæredygtighed er en del af investeringsprocessen
I artikel 8-fonde bliver bæredygtighed inddraget i selve investeringsprocessen. Det betyder, at selskaberne bliver vurderet i forhold til klimapåvirkning, selskabsledelse, relevante miljøaspekter og sociale aspekter – både i selskabet og hos deres leverandører. Alle SparKron Invest-fondene er artikel 8-produkter.
Artikel 9: Der er sat konkrete mål for bæredygtighed
Artikel 9-fonde har konkrete bæredygtighedsmål, som de skal leve op til på linje med afkast. Derudover skal selskaberne i fondene leve op til princippet om ”do no significant harm”, hvilket betyder, at de bæredygtige mål ikke må opnås på bekostning af for eksempel miljøet eller sociale forhold.
Kig også efter globusser, bogstaver og svanemærket
I tillæg til artikel-kategoriseringen findes der en række andre mærkninger og kategorier, der fortæller noget om de enkelte fondes arbejde med bæredygtighed.
Bæredygtighedsglobusser
Ratingbureauet Morningstar uddeler bæredygtighedsglobusser ud fra en rangering af alle investeringsfonde i Europa, og der uddeles op til fem globusser, hvor fem er bedst. Ratingen fortæller, i hvor høj grad selskaberne i en fond indarbejder bæredygtighed i deres forretningsmodel.
Fra AAA til CCC
Ratingbureauet MSCI vurderer fonde på en skala fra AAA til CCC, hvor AAA og AA er fonde med virksomheder, der har en stærk forvaltning af bæredygtighed. A, BBB og BB er fonde med virksomheder, der har en gennemsnitlig forvaltning af bæredygtighed, mens B og CCC er fonde med virksomheder, der ikke håndterer bæredygtighed godt nok.
Du kan se MSCI’s bæredygtighedsrating af forskellige fonde på www.msci.com/our-solutions/esg-investing/esg-fund-ratings
Svanemærket
Svanemærkede investeringsfonde skal leve op til 25 krav, der blandt andet betyder, at de aktivt skal forsøge at påvirke selskaberne, der investeres i, til at blive endnu mere bæredygtige. Derudover skal mindst halvdelen af fondens investeringer være i virksomheder med en god bedømmelse i en bæredygtighedsanalyse, ligesom der er en lang række brancher, som fonden ikke må investere i. Typisk vil Svanemærkede fonde kunne opnå en artikel 8- eller artikel 9-mærkning.
Læs mere om, hvordan vi i Sparekassen Kronjylland arbejder med at bringe bæredygtighed ind i vores investeringsprodukter: sparkron.dk/investering/raadgivning/ansvarlige-investeringer
Læs mere
- SparKron Invest Læs mere
- Lokal Puljeinvest Læs mere
- Kapitalplejeaftale Læs mere