Nytårsfortsæt

Nyheder

Har du overvejet et økonomisk nytårsforsæt?

Mange starter året med et nytårsforsæt – ofte ønsker vi at bevæge os noget mere, indføre en kødfri dag eller have mindre skærmtid i familien. Det er alt sammen gode mål, der kan give fornyet energi. Men har du overvejet, at du samtidig kan have et økonomisk nytårsforsæt, hvor du ser på, hvordan du får mest ud af dine penge?

Vores bud på nytårsforsæt

Nytårsforsæt #1: Opsig overflødige abonnementer

En god måde at komme ind i det nye år på er at lave en liste over dine abonnementsaftaler. På den måde kan du få et overblik over, hvilke abonnementer du har brug for, og hvor du kan spare overflødige udgifter. Tjek for eksempel:

  • Musik- og streamingtjenester
  • Fitness
  • Mobil
  • Aviser og magasiner
  • Forsikringer 
Gennemgå listen, og undersøg, om priserne er fair, eller om der er abonnementer til en bedre pris andre steder. Måske er der også nogle, du slet ikke bruger.  
Nytårsforsæt #2: Undgå madspild

Ifølge Landbrug & Fødevarers redegørelse fra efteråret 2018 smider en dansker i gennemsnit 43,7 kilo mad ud. På et år! Det er sandsynligvis faldet lidt siden, for tallet har heldigvis været faldende de seneste mange år. Men det er stadig mange kilo mad - og mange penge - der går til spilde.

Lav en madplan
Vil du spare penge ved at mindske dit madspild, er det en god idé at starte med at lave en madplan, hvor du tager rester eller ingredienser fra tidligere dage med i din planlægning. På den måde får du bedre udnyttet de madvarer, du har indkøbt.
Få hjælp med apps

Der findes også forskellige apps, der kan hjælpe dig med at holde styr på, hvor længe de forskellige madvarer kan holde, eller som giver dig besked, når der er varer i nærheden af dig med kort holdbarhed, der er ”too good to go”.

Kort holdbarhed - hvis du når at få det brugt

Du kan også afhjælpe butikkernes madspild og samtidig gavne din egen pengepung ved at holde øje med de madvarer nede i supermarkedsdisken, der er sat ned i pris på grund af kort holdbarhed. 

Husk indkøbssedlen

Når du handler, er det i øvrigt en rigtig god idé at have en indkøbsseddel med, der er afstemt din madplan – og så holde dig til den. På den måde er der en større chance for, at du går uden om dyre impulskøb.

Nytårsforsæt #3: Tjek lånet i din bolig

For mange er lånet til boligen familiens største udgift. Da renten på realkreditlån er historisk lav, er det værd at undersøge, om der er penge at spare.

Har du allerede fast rente:
Tjek, om du kan spare penge ved at omlægge dit realkreditlån. Måske kan du få en lavere fast rente end den, du allerede har. Som tommelfingerregel anbefaler vi, at du omlægger dit realkreditlån, hvis du har et nuværende 30-årigt lån med en fast rente på 2,5 procent eller mere. For lån på 20 år og derunder lyder anbefalingen, at du lægger om, hvis du har 2 procent eller mere.

Har du variabel rente?
Måske er den faste rente nu så lav, at du synes, det er tid til at overveje at gå fra variabel til fast rente. Renten på et fastforrentet lån er højere end på de variabelt forrentede, men prisen, du betaler for at ”forsikre” dig mod fremtidige rentestigninger, kan være så begrænset, at det er det værd. For mange boligejere kan langsigtet stabilitet og sikkerhed i økonomien være attraktivt.
Tag fat i din rådgiver, hvis vi skal regne på tallene.

Se vores aktuelle låneanbefalinger på realkreditlån her

Nytårsforsæt #4: Saml dine pensionsopsparinger
Du kan give dig selv et godt overblik over dine pensionsordninger ved at samle dem ét sted. Brug gerne lidt tid på at undersøge, hvilken type opsparing og investering, du ønsker. Det kan nemlig blive til mange penge med tiden.
Særligt ved mange skift af arbejdsplads risikerer du at have startet en hel serie af forskellige ordninger op. Ved at samle pensionen ét sted, sparer du også penge, da du ikke skal betale administrationsgebyr for at have dem stående flere steder.

Med dit NemID kan du logge ind på pensionsinfo.dk, hvor du finder oplysninger om alle dine pensionsordninger. Det er et godt sted at starte og også et godt udgangspunkt for en samtale med din rådgiver, hvis du vil have hjælp til at give pensionen et servicetjek.
Nytårsforsæt #5 Overvej at energioptimere dit hus

Hvis du har købt hus, skal bygge til eller planlægger at renovere dit hus, så er det måske nu, du skal lave en energirenovering? Det kan mindske både dit årlige energiforbrug og din CO₂-udledning, øge boligens værdi, forbedre indeklimaet – og måske også husets energimærke.

Et godt sted at starte, er forbedringer, du i forvejen skal i gang med: Måske skal du have nye vinduer, nyt tag eller en ny varmekilde? Du kan eksempelvis bruge vores energiberegner til at få et fingerpeg om, hvor der er penge at spare i netop DIN bolig.

Måske er der også støtte at hente
Sandsynligvis kan du bruge håndværkerfradraget til at betale noget af den arbejdsløn, der går til at udføre opgaverne til en energiforbedring i din bolig. Det er slut med håndværkerfradrag fra 1. april 2022, så skal du nå at benytte det i 2022, skal det være inden denne dato. Du kan maksimalt opnå et fradrag på 12.900 kroner i perioden 1. januar til 31. marts 2022. Beløbet er pr. voksen i husstanden.

Nytårsforsæt #6: Skru ned for varmen, hvis du har det rigeligt varmt - for eksempel om natten

Hvis du vil spare på varmeregningen, men en stor investering som udskiftning af varmepumpe eller nye vinduer ikke ligger i kortene, fordi det ikke passer med dine ombygningsplaner for din bolig i øjeblikket – eller med din pengepung lige nu, så fortvivl ikke. Der er flere små ting, du kan gøre i hverdagen for at spare på energiforbruget.

Hvis du eksempelvis sænker temperaturen én grad i dit hus, kan du normalvis spare omkring fem procent på din varmeregning. Har du 22 grader i dit hus, men skruer to ned, kan du således spare omkring 10 procent på varmeregningen. Du kan også sætte tids- eller fjernstyrende termostatventiler på dine radiatorer og indstille dem til at sænke varmen (ikke slukke den), når du ikke er i rummet eller eksempelvis om natten. Flere termostater kan du også styre via din mobil.

Nytårsforsæt #7: Start året med plus på klimakontoen, når du investerer

Hvorfor ikke have klimaet i tankerne næste gang, du skal lave en investering? Med bæredygtige investeringer har du mulighed for at gøre en god forretning samtidig med, at du tilgodeser klimaet. Det nytter nemlig at investere bæredygtigt.

Læs meget mere om bæredygtige investeringer her.

Nytårsforsæt #8: Få styr på, om du er over- eller underforsikret

Ifølge Gjensidige Forsikring er 3 ud af 4 privatkunder for lidt eller for meget forsikret. Begge dele kan blive en dyr fornøjelse. Det er derfor en god idé, at du tjekker, om dine forsikringer modsvarer din livssituation og dine ønsker til økonomisk tryghed.
Husk også jævnligt at give forsikringerne et tjek, så de hele tiden passer til der, hvor du er i livet - så du hverken er over- eller underforsikret.   

Læs mere om forsikringer her.

 

Fortsæt endelig selv listen med gode råd til, hvordan du kan spare penge i 2022. Det kan vise sig, at der er mange penge at spare, hvad enten det er her-og-nu besparelser eller på den lidt længere bane.

Godt nytår - og held og lykke med at ny de mål i 2022, DU gerne vil nå!

Som en del af Garant-millionen har Sparekassen Kronjylland uddelt 300.000 kr. til 10 fællesskaber, der alle er med til at inkludere og rumme mange forskellige mennesker.

Garant-millionen

Sparekassen Kronjylland støtter fællesskaber med 300.000 kroner

Dans, sang, teater, sport, spil, samvær og oplevelser. Gode fællesskaber findes i mange former, men fælles for dem er, at de øger menneskers trivsel og livskvalitet. Derfor har Sparekassen Kronjylland sat fokus på fællesskaber ved den første uddeling fra Garant-millionen, og det er nu kommet 10 fællesskaber til gavn.

Få ro i maven med et økonomisk overblik

Rådgivning

Kan du få pengene til at slå til?

Hvis energikrisen og de stigende priser udfordrer din økonomi for meget, så tag fat i din rådgiver. Så kan I sammen kigge på, hvad der skal til for, at du og din familie har råd til hverdagen, mens vinteren raser. Måske er den rette løsning for dig at sætte dit lån i Sparekassen på pause eller få et tjek af økonomien.

Nyheder

Ny opsparingskonto med renter

Nu kan du som privatkunde få en opsparingskonto, der giver positive renter - hvis du har din NemKonto hos os.

Bolig forberedelse

Nyhedsmail

Får du vores nyhedsbrev?

...og dermed de seneste nyheder fra Sparekassen? Når du har tilmeldt dig vores nyhedsmail, holder du dig opdateret om nye produkter, aktuelle råd og andre nyheder.