Varmepumpe og mulighed for støtte

12. september åbnede ny varmepumpepulje

Drømmer du om at skifte din boligs energikilde ud med en varmepumpe? Men synes du, det er mange penge, du skal finde i familiens budget? Så er det en god idé at holde øje med de forskellige muligheder for tilskud. Dem giver vi dig et overblik over her. 

Ny varmepumpepulje: Åbnede 12. september 2023

- En helt ny tilskudspulje så dagens lys 12. september. Som navnet siger, kan du udelukkende få støtte fra den, hvis du ønsker at skifte din varmekilde ud med en varmepumpe, fortæller Jesper Vejergang, der er fagchef for bolig i Sparekassen Kronjylland. 

Med en varmepumpe kan du varme dit hus op på en mere klimavenlig og ofte også billigere måde.   

Ifølge Energistyrelsen er der 5 krav, du skal leve op til for at kunne komme i betragtning til at få tilskud fra den nye varmepumpepulje. For det første skal du selv eje dit hus, og der skal være tale om et helårshus. Derudover skal din nuværende varmekilde være oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – herunder træpillefyr, som altså skrottes ved dit skift til varmepumpe. Dit hus må heller ikke ligge i et fjernevarmeområde – eller i et område, hvor der er planlagt fjernvarme. Du skal ønske at skifte til en luft-til-vand-varmepumpe eller jordvarmepumpe (også kaldet væske-til-vand-varmepumpe). Derudover må du ikke allerede være gået i gang med at få installeret ny varmepumpe. Det betyder, at du ikke må være gået i gang med at købe en varmepumpe, ligesom du ikke må have indgået en bindende aftale med en leverandør. Er du i tvivl, om din adresse lever op til kravene, kan du lave et hurtigt tjek ved at indtaste din adresse i Energistyrelsens beregner på Sparenergi.dk. Det er samme hjemmeside, du kan gå ind på, hvis du vil søge om tilskud.

- Puljen giver 17.000 kroner i tilskud ved skift til luft-til-vand-varmepumpe, mens tilskuddet er på 27.000 kroner ved skift til jordvarmepumpe. Der er i alt 236,1 millioner kroner i puljen, og de fordeles efter først-til-mølle blandt alle de husstande, der søger og opfylder kravene. Puljen åbnede for ansøgninger 12. september kl. 10 og lukker igen, når den er brugt op, lyder det fra Jesper Vejergang.

Uanset om det lykkes dig at få del i de nye puljekroner eller ej, kan der også være andre muligheder for at få hjælp til at løfte den økonomiske udfordring, når du skifter din varmekilde til varmepumpe.

Få 10.000 kroner, når du skrotter dit gamle fyr

Har du din boligs realkreditlån hos Totalkredit, har du eksempelvis mulighed for at få 10.000 kroner før skat i tilskud, når du skifter dit olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe. Hvis du opfylder kriterierne, kan du søge om dette tilskud fra Totalkredit gennem din rådgiver i Sparekassen. Er det et gasfyr, du skrotter, har du gennem statens afkoblingsordning derudover mulighed for at slippe for at betale et gebyr på cirka 8.000 kroner for at blive afkoblet gassen.       

Fyr dit fyr: Lån med fordele og attraktiv rente 

Har du olie- eller gasfyr, og får du brug for at låne penge til at skifte det ud med en varmepumpe, kan du også slippe for nogle udgifter til lånet. ”Fyr dit fyr” er et partnerskab mellem finanssektoren og regeringen, og de favorable vilkår består i, at der ikke skal betales oprettelsesgebyr til Sparekassen eller tinglysningsafgift til staten. Derudover tilbyder vi en lavere rente på vores Fyr dit fyr-lån end et almindeligt banklån. 

Den største besparelse får du dog uden tvivl ved at få en bid af kagen fra varmepumpepuljen.

Vil du energioptimere, men ikke med varmepumpe?

Du har også mulighed for at søge støtte til andre energiforbedringer i dit hus. Til oktober 2023 åbner Energistyrelsen for en ny pulje, hvor du kan søge støtte til andre energiforbedringer end skift til varmepumpe.