Børn økonomi

Nyheder

Har du betalt for lidt eller meget i skat?

Du kan nu se din årsopgørelse for 2019 hos SKAT. Se vores guide til, hvad du særligt bør tjekke.

Mange kigger udelukkende efter, om de skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat. Det er dog vigtigt, at du løber tallene igennem og tjekker, at alt er, som det skal være. Har du ændringer, kan du rette i din årsopgørelse frem til 1. maj 2020.

Årsopgørelsen kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst, fradrag og betalt skat i 2019.

Færre felter giver bedre overblik i år

Som noget nyt bliver du i år mødt af langt færre felter, end du er vant til. SKAT skræddersyer nemlig din årsopgørelse med relevante felter og gør den dermed mere overskuelig.

Tjekliste til årsopgørelsen

Har du gjort brug af ydelser, der giver håndværker- og servicefradrag?

Du kan få håndværkerfradrag for udvalgte serviceydelser og håndværksydelser, som du har fået udført i hjemmet eller fritidsboligen. Arbejdet skal være udført i 2019 og være betalt senest 29. februar 2020.

Passer dit kørselsfradrag?

Du kan få kørselsfradrag (befordringsfradrag), hvis du kører mere end 24 km om dagen for at komme til og fra arbejde. Har du skiftet job, eller er flyttet, har du måske fået længere eller kortere på arbejde.

Har du lagt lån om?

Du får rentefradrag for din private gæld. Har du for eksempel lagt realkreditlånet i dit hus om, har dit rentefradrag sandsynligvis også ændret sig.

Har du udlejet dit hus eller din bil?
Indtægter ved deleøkonomi som for eksempel udlejning af bolig eller bil skal du betale skat af. Dog afhængigt af udlejningstype og indtægtens størrelse. Det kan du læse mere om her.
Har du vundet eller tabt på aktier eller andre værdipapirer?

Når du sælger værdipapirer, skal du betale skat af gevinster, ligesom du får modregning for tab. Har du solgt aktier eller andre værdipapirer, skal du derfor efterse, at tallene for gevinst og tab er korrekte.

Har du overnattet ude i forbindelse med dit arbejde?

Er du væk hjemmefra i mindst 24 timer inklusive overnatning i forbindelse med arbejde, så kan du få et fradrag til småfornødenheder på 127,25 kr. pr. døgn. Det gælder uanset, om din arbejdsgiver refunderer dine udgifter til mad og drikke eller har stillet fri kost til rådighed. Småfornødenheder er eksempelvis kaffe, avis mv.

Har du betalt for meget på din aldersopsparing?

Du skal være opmærksom på, om dine eventuelle pensionsindbetalinger ligger inden for de tilladte grænser. Gør de ikke det, og opnår du dermed enten ikke fradrag eller bliver pålagt en ekstra afgift, kan du se det af et par linjer øverst på årsopgørelsen. Her vil det fremgå, at beløbet er blevet tilføjet din personlige indkomst.

I 2019 kunne du indbetale 5.200 kroner på en aldersopsparing – og 48.000 kroner, hvis du allerede var folkepensionist eller havde mindre end fem år til folkepension. Er du kommet til at indbetale mere end dit maksimum på en aldersopsparing i 2019, vil du af det beløb, som ligger over maksimum blive pålagt en afgift på 20 procent. Den gode nyhed er, at det kan du nå at afværge. I hvert fald hvis du overfører beløbet til en ratepension eller livsvarig livrente, hvor du slipper med en afgift på fire procent. En sådan rettelse kan du kun foretage i skatteåret efter indbetalingen, så det er vigtigt, at du er opmærksom på det nu. Har du indbetalt for meget, så husk også at få ændret den fremtidige indbetaling, så du ikke får afgiften igen næste år.


Har du betalt for meget på din ratepension?
I 2019 kan du få fuldt fradrag for op til 55.900 kroner på en ratepension. Har du betalt mere, skal du betale skat af det overskydende beløb. Lader du beløbet stå, skal du selv huske på, at der ikke skal betales skat af det overskydende beløb, når udbetalingen af pensionen starter. Det kan de færreste huske på. Du kan derfor også vælge at overføre det overskydende beløb til en livsvarig pension og derved opnå fradrag for beløbet eller simpelthen vælge at få det overskydende beløb udbetalt.

Penge tilbage i skat

Hvis du skal have penge tilbage i skat, bliver de udbetalt på din NemKonto 3. april 2020.

Restskat - få gælden ud af verden

Skal du betale restskat tilbage, så gør det hurtigst muligt. Du skal nemlig betale såkaldte dag-til-dag-renter på 2 %, og renten tæller fra 1. januar 2020 og indtil den dag, du betaler. Fristen for frivillig betaling af restskat er 1. juli 2020. 1. juli bliver rentesatsen endnu højere, og efter denne dato bliver ikke-betalte beløb op til 21.320 kroner regnet til din skat i 2021. Restskat over 21.320 bliver opkrævet i tre rater i løbet af 2020, hvis den ikke er betalt før 1. juli.

Hvad med 2020?

Vil du se din forventede indkomst, fradrag og skat for 2020, finder du disse oplysninger på din forskudsopgørelse.

Aktuelt lige nu

COVID-19

Vi passer på dig - og på hinanden

Vi har valgt at lukke dørene til vores afdelinger. Hvis du har brug for vores hjælp, så ring endelig til os - så kan vi sammen aftale, hvordan vi bedst kan hjælpe dig.

Investering service

Nyheder

Hvordan gik det aktierne i 2020 - og hvordan vil de klare sig i 2021?

Bumpene på vejen var større end normalt i 2020. Vaccinegodkendelser gav dog medvind til aktierne i fjerde kvartal. Hvad er udsigten for 2021?

Bolig forberedelse

Nyheder

Ny godkendelse af nethandel: Dit kort skal være tilmeldt 3D Secure

Nu skal du godkende internethandler med en personlig kode eller som alternativ vælge at godkende med din NemID app.

Nogle webshops fejler fra 10. januar

Nyheder

Fejl hos nogle webshops på grund af ny 3D secure sikkerhedsgodkendelse

Ikke alle webshops har nået at blive klar til nye EU-regler. Du kan derfor risikere, at de afviser din online handel. Hvis dit kort er tilmeldt 3D Secure, er der intet i vejen med dit betalingskort, men med webshoppen