Sommerhuslån

Overvejer du at udleje dit sommerhus?

Der er rift om de danske udlejningssommerhuse. De seneste 8 år er der alene i juli måned blevet udlejet mere end 4 millioner overnatninger i de danske udlejningshuse. Det viser tal fra Danmarks Statistik.    

Har du dit eget sommerhus – eller overvejer du at få det – så har tanken sikkert strejfet dig, om det skal udlejes. Der er nemlig mange udgifter forbundet med at have eget sommerhus. Måske ejer du både en bolig derhjemme og et sommerhus, og begge steder skal du naturligvis betale ejendomsskat, renoveringsudgifter, strøm, internet og forsikringer. Derudover har du sandsynligvis også udgifter til et sommerhuslån.

Kan nedbringe udgifterne

Hvis du udlejer sommerhuset nogle uger om året, kan det være med til at nedbringe disse udgifter. Udover indtjening tiltaler det flere udlejere, at deres sommerhus ikke står tomt, men bliver brugt af andre, når de ikke selv benytter det. For nogle er der således også et aspekt af dele-økonomi i at leje ud. 

Skattefri lejeindtægt

Udlejer du dit sommerhus gennem et udlejningsbureau, er de første 44.500 kroner af lejeindtægterne (2023-tal) skattefrie. Vælger du at leje det ud privat, er de første 12.200 kroner skattefrie. Med i lejeindtægten tæller også indtægt for el, varme og vand. 

Dit formål med sommerhuset

Om udlejning af sommerhuset er det rette for dig, afhænger af flere forhold. For det første skal du gøre op med dig selv, om du har lyst til at dele dit sommerhus og tingene i det med andre. Det er også vigtigt at tage stilling til, om du selv ønsker at have dit sommerhus til rådighed, så du med kort varsel kan tage derud. Måske har du allerede din tandbørste stående klar derude, og sengen er redt, så du spontant kan tage i sommerhus, når lysten opstår. Måske fordi, vejret pludselig bliver godt, eller du får mulighed for en ekstra fridag.

Hvis du har et sommerhus for at kunne tage ud i det med kort varsel, behøver det ikke udelukke, at du kan udleje det i visse perioder af året. Det kræver blot nogle faste rammer for, hvornår det står til rådighed for udlejning, og hvornår du selv kan råde over det. Hos de fleste udlejningsbureauer kan du nemlig vælge at lave en aftale om, at du kun udlejer det få uger om året. Det er dog klart, at jo flere udlejningsuger – og jo flere af dem, der ligger i højsæsonen – des større indtjening kan du forvente af udlejningen.

Giver sommerhuset dig præcis den frihed, du ønsker, når du spontant kan råde over det til enhver tid hele året rundt, eller har du på ingen måde lyst til, at andre skal sove i din sommerhusseng, så er udlejning ikke vejen frem for dig. Det er derfor vigtigt, at du gør op med dig selv, hvordan du ønsker at bruge dit sommerhus – og hvad der giver mening og værdi for dig. Uanset, anbefaler vi aldrig, at du køber et sommerhus, du kun har råd til, hvis du udlejer det. Det giver nemlig et unødvendigt stort pres på både din økonomi og dig selv, hvis der skal et vist antal udlejningsuger til for at have råd til sommerhuset. Penge, du tjener på udlejning, kan i stedet være flødeskum til din hverdag - eller ferie – eller være det, der skal til for, at du kan gøre lidt ekstra ud af sommerhusets vedligehold.

Se vores tidligere webinar: Udlejning af sommerhus

Er du lidt usikker på, om det dér med at udleje er noget for dig?

Se vores tidligere webinar, og bliv klogere på, hvad det vil sige at udleje sit sommerhus, og hvad du skal være opmærksom på. Dancenter fortæller blandt andet om praktikken, din egen råderet over sommerhuset og om alle fordelene.

På webinaret kommer vi også forbi økonomien og mulighederne for finansiering af sommerhus.

Webinaret blev afholdt i september 2022. De tal, der nævnes for udlejning m.v., kan derfor have ændret sig. 

Webinar: Udleje af sommerhus

Læs også

Betalingsfrister

Rådgivning

Skal du nå at overføre penge i år?

Vær opmærksom på årets betalingsfrister, hvis du har indbetalinger til pension, pengegaver til dine nærmeste eller noget med skattefradrag, som skal klares i år.

Sparekassen lokal

Repræsentantskabsvalg 2024

Nyt repræsentantskab valgt

Sparekassens garanter har netop valgt de 57 repræsentantskabsmedlemmer, der skal repræsentere dem de kommende fire år. 27 af de nuværende repræsentantskabsmedlemmer blev genvalgt, mens der således er 30 nyvalgte. Som noget nyt er repræsentanterne valgt i seks valgkredse.

Ungeliv uden druk i Odder

Garant-millionen

Unge-fællesskab i Odder uden druk

Ungdommen behøver ikke druk: Forældre forsøger at ændre kulturen ved at skabe alkoholfrie fællesskaber for unge i Odder. Garant-millionen bakker op med donation på 75. 000 kr.

Sparekassen Kronjylland er ny hovedpartner på Mediano

Sponsorat

Ny hovedpartner på Mediano

Danmarks førende fodboldpodcast, Mediano, vil fra det nye år have Sparekassen Kronjyllands logo som en del af sit. Sparekassen træder nemlig ind som ny hovedpartner på Mediano i hele 2025.