Aktier for begyndere:

Sådan kommer du i gang

Unge rådgiver

Overvejer du at investere nogle af dine penge - for eksempel ved køb af aktier eller investering i obligationer? Måske har du et beløb til rådighed, som du ikke har brug for inden for den nærmeste fremtid, eller måske har du løbende mulighed for at lægge lidt penge til side, som du ikke har brug for i din hverdag. Penge, du gerne vil have, bliver til flere.

Overvejelser inden du investerer

Der findes flere typer af investeringsmuligheder. Nogle er kendetegnet ved store udsving i kurserne og dermed i deres værdi, mens andre er mere stabile. Det betyder noget for både sikkerheden og indtjeningsmuligheden. 

Når du begynder at investere, er der primært tre typer af investeringer, du bør kende. Du kan: 

  • købe aktier
  • købe obligationer
  • investere i investeringsforeninger

Der er altid en risiko forbundet med at investere, og derfor er det en god idé, at du tidligt i processen tager stilling til, hvor stor en risiko du er villig til at løbe med din investering, og hvor lang din tidshorisont skal være.

Er din tidshorisont kort og din risikovillighed lav, bør du undlade at investere pengene og i stedet placere dem kontant på en konto.

Har du en længere tidshorisont og en højere risikovillighed, kan det være en mulighed at investere i værdipapirer.

Rådgivning: Aktier for begyndere

Du har mulighed for at handle via Netbank eller Mobilbank, hvis du selv ønsker at stå for dine værdipapirer. Her er det vigtigt, at du selv tager stilling til, hvor stort et beløb du ønsker at investere, hvornår du skal bruge pengene igen, hvilken risikoprofil du har, og hvor meget tid du vil bruge på dine værdipapirer.

Hvis du umiddelbart ikke selv ønsker at bruge tid på at pleje dine værdipapirer, kan det være en god idé at søge råd hos din rådgiver i Sparekassen, der objektivt kan hjælpe dig med at vurdere dine muligheder. Din rådgiver hjælper gerne med at finde den bedste løsning for dig ud fra din tidshorisont og risikoprofil.

Omkostninger og skat

Din rådgiver kan fortælle dig, hvilke omkostninger der er forbundet med at investere. Det er billigst at handle via Netbank eller Mobilbank, men her skal du også klare alt selv. Vælger du at lade Sparekassen pleje dine investeringer, vil omkostningerne typisk være lidt højere.

Det kan også være en god idé at undersøge, hvilke skattemæssige konsekvenser dine investeringer har. Det er muligt at optimere dine investeringer i forhold til dine skatteforhold; der er jo ingen grund til at betale mere skat end højst nødvendigt. Måske det også kan være nødvendigt at forskudsregistrere eksempelvis renteindtægter, hvis du forventer større renteudbetalinger. På den måde undgår du en ubehagelig skatteregning, når året er omme.

Overvejelser for dig som begynder

Når du har gjort dig de indledende overvejelser og er klar til at investere, skal du fastlægge din investeringsstrategi. Du skal dog altid være opmærksom på afkast og omkostninger.

Selvom markedet måske kan se meget fornuftigt ud, lige når du skal til at investere, kan du aldrig være helt sikker på, hvilken retning det svinger i. Nogle gange kan det være vigtigt at have is i maven.

Ved køb af aktier vil det være fornuftigt, at du sætter dig grundigt ind i de selskaber, som du vil købe aktier i, da kursudsving her kan afspejles af eksempelvis offentliggørelse af regnskaber, nye produkter, fremtidsudsigter eller ændring i ledelsen.

Ved køb af obligationer skal du være opmærksom på obligationernes forventede afkast og omkostningerne ved at investere.

Ved køb af investeringsforeningsbeviser kan du sprede din investering på mange værdipapirer og dermed minimere den samlede risiko. Du skal dog også her være opmærksom på det forventede afkast i forhold til omkostningerne ved at investere.

Spred dine investeringer

Det er altid et godt råd at sprede dine investeringer på forskellige værdipapirer, hvor du eksempelvis kombinerer forskellige aktier med obligationer for at minimere den samlede risiko.

Ved at sprede dine investeringer får du en mindre følsomhed overfor udsving i kurserne og får glæde af, at de enkelte typer værdipapirer kan give forskelligt kursudsving.

Hvornår skal du sælge?

Det er nemmest, hvis du på forhånd fastsætter en nedre grænse for, hvor meget du er villig til at tabe på de forskellige investeringer, før du sælger. På den måde kan du vurdere, om du skal sælge eller beholde, hvis dine investeringer kommer i modvind.

Omvendt kan det også være fornuftigt at fastsætte en øvre grænse for, hvornår du skal sælge og dermed hjemtage gevinsten.

Har du en lang tidshorisont, vil det typisk ikke være en fordel at sælge, når der kommer uro på de finansielle markeder. Du skal derimod vurdere, om investeringerne stadig er inden for din oprindelige investeringsstrategi. Nogle gange kan det også være en fordel at købe lidt yderligere op, hvis eksempelvis aktier er blevet billigere.

Men du skal altid gøre det, som du har det bedst med i maven – det er jo dine penge, det drejer sig om.

Vær tro mod din strategi

Uanset om du har valgt en aktiv eller en mere passiv strategi, er det vigtigt, at du følger op på dine investeringer med jævne mellemrum, og at du selvfølgelig er tro mod den strategi, du har valgt.

Information om værdipapirer

Blandt vores nyhedsbreve kan du også tilmelde dig et dagligt Børsindblik over, hvad der rører sig på de finansielle markeder.

Læs også

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland har Danmarks mest tilfredse kunder

Både blandt privat- og erhvervskunder ligger Sparekassen Kronjylland nummer 1 i ny undersøgelse. EPSI har netop offentliggjort deres nyeste undersøgelse af tilfredsheden blandt danske bankkunder, og mens der generelt er lav tilfredshed, er situationen en ganske anden i garantsparekassen Sparekassen Kronjylland.

Klaus Skjødt

Om Sparekassen

Halvårsregnskab 2024: Godt første halvår

Sparekassen har haft et godt første halvår af 2024. Halvårsregnskabet byder både på et godt resultat og understreger en fortsat stærk vækst. I første halvår har Sparekassen fået mere end 3.000 flere kunder.

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Om Sparekassen

Sparekassen Kronjylland etablerer stort skov- og naturområde

Sparekassen Kronjylland har købt ca. 170 hektar landbrugsjord, som fremover skal gøre en forskel for både klima og natur. Med tiden bliver der også mulighed for gode naturoplevelser.

Sparekassen lokal

Repræsentantskabsvalg 2024

Få indflydelse - bliv kandidat til repræsentantskabet

Sparekassen Kronjylland er en garantsparekasse og dermed en selvejende institution. Det giver os en særlig mulighed for at prioritere nærheden til vores kunder, og derfor er det naturligt, at det er repræsentanter blandt vores mest loyale kunder, der udgør vores øverste myndighed, repræsentantskabet.