covid-19
Michelin-kok serverer mad for hjemløse i coronakrisen
Få uger før coronakrisen ramte Danmark, modtog Alchemist to stjerner i den berømte Michelin-guide, som kårer de bedste restauranter i hele verden.
Kun få uger senere måtte restauranten lukke midlertidigt på grund af COVID-19. Men restaurantens chefkok og gastronomiske bagmand, Rasmus Munk, arbejdede fortsat på højtryk.
Trods stor ærgrelse og mange spekulationer over konsekvenserne af at lukke Alchemist ned i en ukendt periode, så Rasmus Munk muligheden for at sætte liv i et projekt, han allerede udtænkte for et par år siden:
- Et af de største problemer i gademiljøet er, at de hjemløse mangler mad og derfor ofte må gå sultne i seng. Derfor fik jeg den idé at opstarte projekt JunkFood. Men i takt med at al min tid gik med at skabe Alchemist, blev idéen aldrig ført ud i livet, fortæller Rasmus Munk.
Da restaurationsbranchen lå helt stille på grund af coronakrisen, fik Rasmus Munk pludselig mere fritid, og JunkFood nu blevet en realitet. Junkfood er et nonprofit-projekt, der leverer nærende mad til hjemløse i Københavns gader.
Fra gourmet til gavn for hjemløse
Nedlukning af madordninger var et af de tiltag, der blev gennemført på landets herberger og væresteder for at mindske smittespredningen af COVID-19. Det var en konsekvens, der straks ramte de hjemløse, og den krævede, at nogen rykkede hurtigt:
- Vi stod med hjemsendt køkkenpersonale og et køkken, der var ledigt, og det var jo en oplagt mulighed for at give JunkFood vinger. Og når vi kunne gøre det på en forsvarlig måde, hvor alle forholdsregler og regeringens retningslinjer blev overholdt, hvorfor så ikke bruge den ekstra fritid på noget, der virkelig gav mening?, lyder det fra Rasmus Munk.
Køkkenpersonalet fra Alchemist mødte frivilligt op i restaurantens køkken i skiftehold for at lave mad til de mere end 1500 personer i København, der lever uden tag over hovedet. Det har resulteret i, at de frivillige kokke har leveret mere end 25.000 måltider indtil nu. Projektet har særligt gavnet byens hjemløse, men også medarbejderne i Alchemist.
- Det giver en god fornemmelse at kunne tilfredsstille nogle, der ikke normalt får dækket et basalt behov som mad. JunkFood har også styrket medarbejdernes sammenhold, fordi vi er sammen om at gøre en forskel, forklarer Rasmus Munk.
JunkFood kører videre
Responsen på projektet har været over al forventning både fra frivillige kokke, donorer, fonde og samfundet. Og økonomisk støtte og bidrag i form af råvarer gør det muligt for Rasmus Munk at fortsætte projektet trods genåbningen af Alchemist.
- Vi vil fremover servicere køkkenet på værestedet H17 i København og lave mad til alle stedets brugere. Derudover leverer vi mad til seks andre herberger og væresteder i København. Den opbakning, JunkFood har fået, giver så meget positiv energi. At kunne sætte fokus på noget, der ikke fungerer optimalt i samfundet og at kunne se, hvilken forskel man er med til at gøre for andre, giver mig lysten og energien til at fortsætte, siger Rasmus Munk.
Alchemist har igen slået dørene op til deres magiske madunivers, og Rasmus Munk og det øvrige personale er klar til at udvide gæsternes opfattelse af gastronomisk kunst.