Hvordan dækker min Mastercard rejseforsikring?

Guide til kør-selv-ferie

Vi har samlet nogle gode råd om kør-selv-ferie. Uanset, om turen går nordpå eller sydpå - ja, eller bare går rundt i kongeriget - kan det være en god idé at løbe vores tjekliste igennem. Hvis uheldet er ude, er det nemlig både billigere og nemmere, hvis du har de rette forsikringer, kort og papirer på plads. 

 

Når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, bør du medbringe det blå EU-sygesikringskort, så du kun skal betale det samme som landets indbyggere, hvis du bliver indlagt på et hospital eller får brug for lægehjælp. Har du og dine børn ikke allerede det blå kort, kan I bestille det gratis på borger.dk.

Tjek, om du har de nødvendige forsikringer på din bil både ansvar og kasko, så du kan få hjælp ved biluheld i udlandet. I en række lande uden for EU, skal du medbringe det såkaldte grønne kort, der dokumenterer, at du har en ansvarsforsikring på bilen. Kortet kan du få hos dit forsikringsselskab, men det er ikke nødvendigt at medbringe i EU, Norge, Island mf. Medbring 1. del af den originale registreringsattest på bilen - du anbefales ikke at tage hele attesten med på ferie. Er din bil fra før 5. december 2005, skal du dog medbringe hele attesten. Husk, at hvis du har campingvogn med, skal du også have attesten med på den.

Vil du være godt forberedt, så medbring en international skadesanmeldelsesblanket - også kaldet uheldsrapport. Du kan for eksempel finde den på nettet og printe ud hjemmefra.

Får du brug for vejhjælp i udlandet, kan du ringe til SOS International på +45 70 10 50 52, hvor du skal oplyse bilens registreringsnummer og navnet på dit forsikringsselskab. Du kan også hente SOS-appen ”Rødt kort”, så du både har telefonnummer og GPS-funktion ved hånden, så SOS kan se din bils nøjagtige placering i Europa. Et fysisk Europakort er desuden også en god idé at have ved hånden, så du kan danne dig et overblik og klare dig, hvis mobilnetværket eller bilens GPS svigter. Har du GPS med, så husk at opdatere kortene, så de omfatter de lande, du vil besøge.

Medbring i øvrigt refleksvest, advarselstrekant og aktuelle motorvejsmærkater – flere europæiske lande opkræver betaling for kørsel via mærkater, der skal sidde i bilens forrude. Du kan for eksempel se en liste over hvilke på FDM’s hjemmeside, hvor du også kan købe dem. I Tyskland får du også brug for miljømærker.

Er bilen ferieklar?

Inden ferien starter, kan det være en god idé, at få bilen en tur forbi værkstedet til et stort eftersyn. Husk, at din bil til dagligt måske kun kører korte ture, og når den pludselig skal køre langt og er læsset med bagage og mange mennesker, bliver den belastet mere end normalt. Ikke sjældent går danske biler i stykker på de tyske motorveje på grund af små fejl, som et eftersyn kunne have afhjulpet. For at bilen kan klare den store belastning, skal du huske at tjekke dæktrykket inden afrejse – måske skal dækkene have lidt mere luft. Undlad under selve turen at presse bilen med konstant høje hastigheder, da den er fuldt læsset og ikke vant til sådan en belastning.

Hav gode kørevaner og vær udhvilet, når du kører bil. Hold løbende korte hvil, hvor I får strakt benene – for eksempel hver 3. time og skift eventuelt chauffør undervejs. Det er også en god idé at medbringe mad og drikke i bilen, så du har det klar, hvis kødannelsen på motorvejene tager til.

Tjek særlige regler i de lande, du rejser i

Vær i øvrigt opmærksom på, at der i flere lande gælder andre højde- og aldersgrænser for, hvornår børn skal sidde i autostol eller på siddepude. Kører du i Frankrig, kan det være en god idé at medbringe en alkoholtester - det har i hvert fald tidligere været et krav. Du kan for eksempel købe en engangs på FDM’s hjemmeside.
 

To betalingskort

Det er i mange tilfælde også en god idé at have to forskellige betalingskort med på ferien. Så er du på den sikre side, hvis du er uheldig at miste det ene. Nogle betalingssteder i udlandet sværger i øvrigt til VISA-kort, andre til Mastercard. 

Rigtig god ferie!