Første møde i banken

Sådan forbereder I jer til den første boligsnak med jeres rådgiver.

 

Der er mange overvejelser at gøre sig, når man skal købe sin første bolig.

Hvor skal den ligge, hvor meget plads er der brug for, og hvor meget er der råd til at købe for? Det er spørgsmål, der er svære for andre at svare på, men det sidste kan vi hjælpe med.

Du og din partner har sikkert mange drømme og krav til jeres første bolig, men i sidste ende er det afgørende ofte økonomien. Tag derfor jeres rådgiver med på råd allerede tidligt i processen. På den måde kan I finde ud af, hvor meget I har råd til at købe for og på den måde gøre jeres boligsøgning mere effektiv.

Kreditscreening

Til det første boligmøde laver jeres rådgiver en kreditscreening af den samlede husstand. Det gør han for, at finde ud af, hvor meget I samlet kan låne til boligkøbet.

I kreditscreeningen er der som udgangspunkt to faktorer, der afgør, hvor meget I kan låne: Gældsfaktoren og rådighedsbeløbet. 
Gældsfaktoren siger noget om husstandens samlede gæld i forhold til den samlede indtægt. Rådighedsbeløbet er det beløb, husstanden har til rådighed, når de faste udgifter er betalt. 

Medbring derfor altid lønsedler fra de seneste tre måneder, årsopgørelser, skatteoplysninger og et budget for jeres forbrug til første boligmøde.

Økonomi før og efter køb

Når I sammen med jeres rådgiver har klarlagt, hvor meget I kan låne, hjælper rådgiveren med at beregne jeres økonomiske situation før og efter købet. På den måde får I et tydeligt oveblik over, hvilken betydning boligkøb af forskellig størrelse får for jeres økonomiske råderum.

Det er derfor en rigtig god ide at gøre sig nogle tanker om, hvilken livsstil I ønsker at føre efter boligkøbet. Hvor mange ferier skal der være plads til, skal I bo i centrum af en stor by, eller kan I leve med at bo i en forstad?

Konkrete eksempler

Har I allerede gjort jer tanker om et eller flere bestemte boligeksempler, så medbring gerne salgsopstillingen. Så kan I sammen med jeres rådgiver tage udgangspunkt i den konkrete bolig og på den måde få en ide om, hvad I kan få for jeres penge.