Forældrekøb

Forældrekøb - en investering i både barn og bolig.

Når man er ung og måske på SU, kan det være en udfordring at finde en bolig - særligt, hvis man vil bo i en af de store studiebyer. Derfor vælger nogle forældre at købe en lejlighed for at leje den ud til deres børn. 

Anna Blach Vognsen foraeldrekoeb 1200x600

Fire ting du skal holde øje med:

  1. Er det en veldrevet ejer- eller andelsforening? Er der store investeringer på vej i foreningen? Det er vigtigt at vide, hvad man går ind til. Skal der for eksempel laves nyt tag, facade, ny opgang eller lignende i en nær fremtid, så er det en udgift, du skal budgettere med. 
  2. Kan lejligheden udlejes? Undersøg, om der er begrænsninger i vedtægterne. Vær især opmærksom på vedtægterne i en andelsforening. Her er det ofte ikke tilladt at udleje lejligheden.
  3. Har lejligheden den rette størrelse? Er den delevenlig, så dit barn kan bo der med en eller flere andre? En større lejlighed, som i nogle år huser flere lejere, kan måske senere være rammen om dit barns familieliv. Ved at overdrage lejligheden til dit barn, med de muligheder skattelovgivningen rummer, kan det være en attraktiv måde at få en god bolig mange år frem.
  4. Har lejligheden en god beliggenhed? Beliggenheden betyder meget for muligheden for at sælge lejligheden på et senere tidspunkt.

Book et møde med os her

Ejerbolig som forældrekøb

Et forældrekøb kan være din måde at bidrage til, at dit barn får mulighed for at bo i en god bolig til en fornuftig pris. Som forælder betaler du ydelserne på boliglånet, og dit barn betaler leje til dig. En ekstra gevinst for det samlede regnestykke er, at barnet muligvis kan modtage boligsikring. 

Er boligen stor nok til flere beboere, er det almindeligt, at man også udlejer et eller flere værelser til andre unge.

Finansiering

Et forældrekøb kan finansieres på forskellige måder. Der er naturligvis mulighed for realkreditlån, og de findes i mange varianter. Dog med den begrænsning, at belåningen kun kan være op til 80 procent af boligens værdi. Har du friværdi i din egen bolig, kan et lån i den være med til at give en lav rente på hele lånebeløbet. Har du en opsparing til formålet, kan du bruge den, og ellers kan du optage et lån i et pengeinstitut.

Da det oftest gælder om at holde boligydelsen lav, vælger mange et lån uden afdrag. Desuden er der valget mellem fast og variabel rente. Her skal du have en skræddersyet løsning, der passer til din konkrete situation og dit temperament.

Regler ved køb og leje

Når du kigger efter lejlighed til forældrekøb, er noget af det første, du skal sikre dig, at lejligheden må udlejes. Det står beskrevet i ejerforeningens vedtægter eller i eventuelle servitutter, som du kan få indsigt i.

Selvom du lejer lejligheden ud til dit barn, skal du fastsætte en leje, der svarer til markedslejen. I den forbindelse bør du udarbejde en lejekontrakt, hvor aftalen, du indgår med dit barn og eventuelle andre lejere, står beskrevet. En advokat eller revisor kan rådgive dig om fastsættelse af markedsleje, øvrige lejevilkår, skattemæssige forhold ved udlejning og salg med videre. Det er vigtigt, at du får fastlagt lejen rigtigt. Sætter du den for lavt, kan Skat betragte det som en gave, der skal beskattes hos dit barn. Fastsætter du derimod lejen for højt, kan det give problemer med boligsikring.

Salg af lejligheden

Vælger du på et tidspunkt at sælge lejligheden, og sælger du med fortjeneste, så skal du være opmærksom på, at du bliver beskattet efter den såkaldte ejendomsavancebeskatningslov, hvis du ikke selv reelt har boet i lejligheden.

Du har dog mulighed for at sælge lejligheden til dit barn på særlige vilkår. Når dit barn så vælger at sælge lejligheden på et tidspunkt, kan den sælges uden beskatning af eventuel fortjeneste. Vi anbefaler, at du får hjælp af en revisor eller advokat, hvis du ønsker at bruge den model. 

Læs mere under: Dine skatteforhold ændrer sig ved forældrekøb

Læs også: De nye boligskatter er udskudt til 2024