Studietid = tid til forældrekøb

Forældrekøb - en investering i både barn og bolig.

cykelist skygge 400px

Særligt Aarhus og København oplever hvert år en invasion af nye studerende, med ventelister til kollegieværelser og en hård kamp for finde en lejlighed eller et værelse til følge. For nogen kan et forældrekøb være løsningen.

Princippet er, at forældrene køber en ejerlejlighed, som de så lejer ud til deres barn. På den måde hjælper de deres søn barn godt på vej med en god og tryg bolig. Samtidig har de mulighed for at tjene penge på en eventuel prisstigning på lejligheden.

- Hvis man kun ønsker lejligheden i en meget kort periode, eksempelvis til en studietid på tre år, er det hensynet til barnet, der er det vigtige. Prisudviklingen over så kort tid kan være meget svær at spå om og derfor kan man ikke regne med nogen fortjeneste. Hvis man har et lidt længere perspektiv på sit lejlighedskøb, er der større sandsynlighed for, at prisen stiger, siger Peter Lorentzen, funktionschef for Forretningssupport.

Der er en del detaljer, men nemmere end mange tror
Der er en del detaljer og regler, man skal have styr på, inden man foretager et forældrekøb. For mange kan det virke besværligt at blive udlejer, ikke mindst skattemæssigt.

Når du køber en lejlighed og udlejer den til dit barn, bliver du opfattet som en selvstændigt erhvervsdrivende, og derfor er der lidt papirarbejde, som du skal have styr på, ligesom du skal vælge mellem tre forskellige beskatningsmodeller.

- Vi kan i Sparekassen hjælpe med det meste. I forhold til valg af beskatning anbefaler vi dog, at man tager et enkelt møde med en revisor. Det kan også være en fordel at få en advokat til at hjælpe med noget af papirarbejdet. Selvom man skal forholde sig til en række ting, er det relativt enkelt, og når det først kører, er det meget simpelt, forklarer Peter Lorentzen.

Flere veje til finansiering
Der er mange forskellige måder at finansiere et forældrekøb, og ifølge Peter Lorentzen er der ikke en færdig pakke, som passer til alle:

- Det kommer jo blandt andet an på, om du som forælder har nogle penge til udbetaling. Et Totalkredit-lån er for mange en god løsning, men andre kan have fordel af en boligkredit, hvor et eventuelt overskud fra lejen kan blive sat direkte ind og dermed løbende nedbringe gælden. Der er jo også en tidsfaktor i forhold til, hvor længe du ønsker at beholde lejligheden. Derfor anbefaler jeg altid, at man får hjælp af sin rådgiver, så købet bliver tænkt ind i den overordnede økonomi.