Betalingskort på ferien

Følg disse simple råd om brug af betalingskort før, under og efter ferien.

 

Før ferien

Sørg for alternative betalingsformer
Det er en god idé at have et alternativt betalingskort med på ferien. Hvis du mister dit kort, får det stjålet, spærret eller taber det, vil et ekstra kort spare dig for mange bekymringer.

Læs kortbetingelserne INDEN rejsen
Kortbetingelserne kan variere fra kortudsteder til kortudsteder. Sæt dig ind i, hvor høj kortets beløbsgrænse er, hvad det koster at hæve på kortet osv.
Mange kortselskaber tilbyder en række ekstra services til sine kunder, fx rejse- og bagageforsikring - det er en stor fordel at kende disse, hvis bagagen bliver væk eller der sker noget andet, hvor du får brug for forsikringen.

Tjek udløbsdato
Du bør kontrollere udløbsdato på dit kort i god tid, inden du rejser, så du er sikker på, at du kan bruge kortet under hele rejsen.

Under ferien

Pas på pinkoden
Nøjagtigt som herhjemme gælder det også i udlandet om at holde et vågent øje med omgivelserne, når du taster din pinkode.

Hold øje med kortet
Ligesom du skal være varsom med at beskytte pinkoden, skal du så vidt muligt heller ikke slippe kortet af syne i forbindelse med betalinger. Vi anbefaler også, at du jævnligt kontrollerer, at du ikke har mistet dine kort.

Opbevar ikke alle dine kort sammen
Kort skal opbevares med samme påpasselighed som kontanter, pas, sygesikringsbevis og lignende. Har du flere kort med - hvilket er en god ide - bør du opbevarer dem hver for sig. Ellers risikerer du at miste begge eller alle kort samtidigt.

Kontroller kvittering
Du bør kontrollere dine kvitteringer og sørge for, at de altid er udfyldt, før du skriver under. Gem kopier af alle dine kvitteringer og automatudtræk, så du kan tjekke din konto efter endt rejse.

Hvis kortet er bortkommet eller du har mistanke om misbrug
Reagér øjeblikkeligt, hvis dit kort er bortkommet eller du får mistanke om, at det kan være misbrugt. Kontakt hurtigst muligt Sparekassen Kronjylland: +45 8912 2400.

Uden for vores normale åbningstid kan du kontakte Nets på telefon:
+45 4489 2929 (Dankort, Visa/Dankort, Visa Elektron)
+45 4489 2750 (Mastercard, Maestro og American Express).

Kend beløbsgrænserne – især på Visa/Dankort
På Visa/Dankort kan du ved udenlandske betalinger kun bruge 25.000 kroner i løbet af 30 dage - både i hæveautomater og som betalinger. Bliver beløbsgrænsen overskredet, bliver kortet afvist.
Desuden kan du højst hæve 2.000 kr. om dagen på dit Visa/Dankort i kontantautomater.

Vær opmærksom på gebyrerne
Vær opmærksom på, at det koster lidt ekstra, hver gang du benytter en pengeautomat. For Visa/Dankort er gebyret 30 kr. for at hæve op til 2.000 kr., mens det kan variere for andre korttyper.

Danske kroner kan være dyrere
Nogle udenlandske butikker tilbyder, at du kan vælge mellem at betale beløbet i danske kroner eller den lokale valuta, når du bruger dit kort. Det er ofte lidt dyrere at vælge beløbet i danske kroner. Til gengæld ved man med det samme, hvad man har brugt og slipper for at regne om.

Køb med kort koster én procent
Vær opmærksom på, at banken opkræver et omregningsgebyr på 1 procent, når du bruger dine kort i Europa, og 1,5 procent uden for EU. Gebyret dækker, at banken er sikret, hvis der er udsving mellem den danske og udenlandske valuta.

Efter ferien

Hold øje med kontoen
Gem dine kvitteringer og hold lidt ekstra øje med din konto efter ferien. Stemmer transaktionerne ikke med det, du har brugt kortene til, skal du øjeblikkeligt gøre indsigelse over for din bank eller kortudsteder.