Gode råd inden kør selv-ferien

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, og for mange er det tid til at få styr på de sidste detaljer, hvis rejsen går sydpå.

Mange danskere vælger at køre til Middelhavet i sommerferien, men den idylliske kør selv-ferie med fællessang, billege og Disney film på bagsædet kan hurtigt forvandle sig til en dyr og knap så fornøjelig oplevelse, hvis uheldet er ude, og du ikke har de rette forsikringer, kort og papirer på plads. Du får derfor et par gode råd, inden du og familien drager afsted.

 

400x500px koerselv
Rejser du til et EU-land, bør du medbringe det blå EU-sygesikringskort, så du kun skal betale det samme som landets indbyggere, hvis du bliver indlagt på et hospital eller får brug for lægehjælp. Har du og dine børn ikke allerede det blå kort, kan I bestille det gratis på borger.dk. Da det blå kort ikke dækker hjemtransport, skal du derudover have en rejseforsikring, der dækker restbetaling ved behandling ved sygdom og hjemtransport mv. 

Tjek, om du har de nødvendige forsikringer på din bil såsom ansvar og kasko, så du kan få hjælp ved biluheld i udlandet. I en række lande uden for EU, skal du medbringe det såkaldt grønne kort, der dokumenterer, at du har en ansvarsforsikring på bilen. Kortet er ikke obligatorisk i EU, Norge, Island, Schweiz, Kroatien og Andorra. Skal du rejse uden for disse lande, kan du få det grønne kort hos dit forsikringsselskab.

Medbring altid den originale registreringsattest på bilen − har du campingvogn med, skal du også have attesten med på den.

Vil du være godt forberedt, så medbring en international skadesanmeldelsesblanket. Du kan for eksempel finde den på nettet og printe ud hjemmefra.

Får du brug for vejhjælp i udlandet, kan du ringe til SOS International på +45 70 10 50 52, hvor du skal oplyse bilens registreringsnummer og navnet på dit forsikringsselskab. Du kan også hente SOS-appen, så du både har telefonnummer og GPS-funktion ved hånden, så SOS kan se din bils nøjagtige placering i Europa. Apropos placering, så er et fysisk Europakort altid rart at have ved hånden, så du kan danne dig et overblik og klare dig, hvis mobilnetværket eller bilens GPS svigter. Har du GPS med, så husk at opdatere kortene, så de omfatter de lande, du vil besøge.

Medbring i øvrigt refleksvest, advarselstrekant og aktuelle motorvejsmærkater – flere europæiske lande opkræver betaling for kørsel via mærkater, der skal sidde i bilens forrude. Du kan for eksempel se en liste over hvilke på FDM’s hjemmeside, hvor du også kan købe dem. I Tyskland får du også brug for miljømærker.

Inden ferien starter, kan det være en god idé, at få bilen en tur forbi værkstedet til et stort eftersyn. Husk, at din bil til dagligt måske kun kører korte ture, og når den pludselig skal køre langt og er læsset med bagage og mange mennesker, bliver den belastet mere end normalt. Ikke sjældent går danske biler i stykker på de tyske motorveje på grund af små fejl, som et eftersyn kunne have afhjulpet. For at bilen kan klare den store belastning, skal du huske at tjekke dæktrykket inden afrejse – måske skal dækkene have lidt mere luft. Undlad under selve turen at presse bilen med konstant høje hastigheder, da den er fuldt læsset og ikke vant til sådan en belastning.

Hav gode kørevaner og vær udhvilet, når du kører bil. Hold løbende korte hvil, hvor I får strakt benene – for eksempel hver 3. time og skift eventuelt chauffør undervejs. Det er også en god idé at medbringe mad og drikke i bilen, så du har det klar, hvis kødannelsen på motorvejene tager til.

Tjek særlige regler i de lande, du rejser i
Vær i øvrigt opmærksom på, at der i flere lande gælder andre højde- og aldersgrænser for, hvornår børn skal sidde i autostol eller på siddepude.
Kører du i Frankrig, bør du i øvrigt medbringe en alkoholtester. Du kan for eksempel købe en engangs på FDM’s hjemmeside.

To betalingskort
Det er i mange tilfælde også en god idé at have to forskellige betalingskort med på ferien. Så er du på den sikre side, hvis du er uheldig at miste det ene. Nogle betalingssteder i udlandet sværger i øvrigt til VISA-kort, andre til Mastercard.

Rigtig god ferie!

 


Cookies meddelelse