Guide til kør-selv-ferie

27. juni blev det meste af Europa åbnet op for rejsende og turister - så måske sommerferien går sydpå i bil? Vi har her samlet gode råd om kør-selv-ferie. Og uanset om ferien går nordpå eller sydpå - eller blot rundt i kongeriget, så kan det være en god idé at læse tjeklisten igennem. Hvis uheldet er ude, er det nemlig både billigere og nemmere, hvis du har de rette forsikringer, kort og papirer på plads.

Du kan opdatere dig på de seneste rejsevejledninger her på Udenrigsministeriets hjemmeside under Rejsevejledninger

Husk, at gennemrejse (også kaldet korridorkørsel) via Sverige til Bornholm kræver, at du medbringer dit pas!

400x500px koerselv

Når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, bør du medbringe det blå EU-sygesikringskort, så du kun skal betale det samme som landets indbyggere, hvis du bliver indlagt på et hospital eller får brug for lægehjælp. Har du og dine børn ikke allerede det blå kort, kan I bestille det gratis på borger.dk.

Tjek, om du har de nødvendige forsikringer på din bil både ansvar og kasko, så du kan få hjælp ved biluheld i udlandet. I en række lande uden for EU, skal du medbringe det såkaldte grønne kort, der dokumenterer, at du har en ansvarsforsikring på bilen. Kortet kan du få hos dit forsikringsselskab, men det er ikke nødvendigt at medbringe i EU, Norge, Island mf. Medbring altid den originale registreringsattest på bilen − har du campingvogn med, skal du også have attesten med på den.

Vil du være godt forberedt, så medbring en international skadesanmeldelsesblanket. Du kan for eksempel finde den på nettet og printe ud hjemmefra.

Får du brug for vejhjælp i udlandet, kan du ringe til SOS International på +45 70 10 50 52, hvor du skal oplyse bilens registreringsnummer og navnet på dit forsikringsselskab. Du kan også hente SOS-appen ”Rødt kort”, så du både har telefonnummer og GPS-funktion ved hånden, så SOS kan se din bils nøjagtige placering i Europa. Et fysisk Europakort er desuden også en god idé at have ved hånden, så du kan danne dig et overblik og klare dig, hvis mobilnetværket eller bilens GPS svigter. Har du GPS med, så husk at opdatere kortene, så de omfatter de lande, du vil besøge.

Medbring i øvrigt refleksvest, advarselstrekant og aktuelle motorvejsmærkater – flere europæiske lande opkræver betaling for kørsel via mærkater, der skal sidde i bilens forrude. Du kan for eksempel se en liste over hvilke på FDM’s hjemmeside, hvor du også kan købe dem. I Tyskland får du også brug for miljømærker.

Inden ferien starter, kan det være en god idé, at få bilen en tur forbi værkstedet til et stort eftersyn. Husk, at din bil til dagligt måske kun kører korte ture, og når den pludselig skal køre langt og er læsset med bagage og mange mennesker, bliver den belastet mere end normalt. Ikke sjældent går danske biler i stykker på de tyske motorveje på grund af små fejl, som et eftersyn kunne have afhjulpet. For at bilen kan klare den store belastning, skal du huske at tjekke dæktrykket inden afrejse – måske skal dækkene have lidt mere luft. Undlad under selve turen at presse bilen med konstant høje hastigheder, da den er fuldt læsset og ikke vant til sådan en belastning.

Hav gode kørevaner og vær udhvilet, når du kører bil. Hold løbende korte hvil, hvor I får strakt benene – for eksempel hver 3. time og skift eventuelt chauffør undervejs. Det er også en god idé at medbringe mad og drikke i bilen, så du har det klar, hvis kødannelsen på motorvejene tager til.

Tjek særlige regler i de lande, du rejser i
Vær i øvrigt opmærksom på, at der i flere lande gælder andre højde- og aldersgrænser for, hvornår børn skal sidde i autostol eller på siddepude.
Kører du i Frankrig, bør du i øvrigt medbringe en alkoholtester. Du kan for eksempel købe en engangs på FDM’s hjemmeside.

To betalingskort
Det er i mange tilfælde også en god idé at have to forskellige betalingskort med på ferien. Så er du på den sikre side, hvis du er uheldig at miste det ene. Nogle betalingssteder i udlandet sværger i øvrigt til VISA-kort, andre til Mastercard.

Læs også her, hvordan rejseforsikringen via dit Mastercard dækker i forhold til corona.

Rigtig god ferie - uanset, om du bliver hjemme i år eller ej!